Cât costă, de fapt, gazele? Vom afla după ancheta Consiliului Concurenţei!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În premieră naţională

Cât costă, de fapt, gazele? Vom afla după ancheta Consiliului Concurenţei!

Economie 02 Noiembrie 2017 / 17:14 2137 accesări

Pare incredibil, dar Comisia parlamentară privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) se preocupă de acest subiect! De ce? Poate că cineva vrea să fie „băiat deştept” sau s-au încălcat anumite reguli în sistemul agreat intern, nu mai contează foarte mult. Cert este că această Comisie a parlamentară privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) va solicita, în premieră naţională, Consiliului Concurenței și reglementatorului realizarea unei investigații pe piața gazelor, din care să reiasă dacă producătorii au avut prețuri corecte în acest an, după liberalizarea de la 1 aprilie, a declarat, joi, deputatul Iulian Iancu, președintele Comisiei, în cadrul audierilor. Deputatul a făcut propunerea de a se trimite o scrisoare în acest sens celor două instituții. "Vrem să vedem care a fost modul în care producătorii au stabilit prețul în anul 2017, ce argumente au avut, ce instrumente de piață au fost folosite pentru tranzacțiile de gaze, precum și dacă prețul este corect, competitiv și bazat pe regulile stabilite de ANRE'', a spus Iancu.

Anterior, în cadrul acelorași audieri, directorul general al Engie România, Eric Stab, declarase că prețul gazelor vândute de producători a crescut de la 60 de lei pe MWh, cât era la 1 aprilie, până la 105 lei în prezent. "La 1 aprilie 2017, când s-a liberalizat piața, prețul era reglementat la 60 de lei pe MWh. În vară, prețul a crescut la 72-75 de lei, iar acum, dacă ne uităm la cele mai recente tranzacții, prețurile sunt de 105 lei. În această iarnă, prețurile vor fi mult, mult mai mari decât iarna trecută, având în vedere evoluția prețurilor de acum", a subliniat reprezentantul Engie.

Stab a mai spus că, la iarnă, gazele ar putea deveni insuficiente în cazul unei ierni grele, iar unii consumatori industriali vor trebui deconectați pentru a se asigura alimentarea cu prioritate a populației, însă Guvernul nu are un plan de urgență pentru această iarnă. În anii trecuţi, primele măsuri luate erau trecerea unor producători de energie care utilizează gaze pe consumul de păcură și închiderea combinatelor chimice, cei mai mari consumatori de gaze. Însă mare parte din aceste combinate chimice nu mai funcționează în prezent. În urmă cu o săptămână, deputatul Iulian Iancu a anunțat că prețul gazelor pentru consumatorii casnici nu va mai fi majorat la 1 noiembrie, așa cum declarase fostul președinte al ANRE, Niculae Havrileț. Potrivit lui Iancu, ANRE va analiza o posibilă modificare a prețului în luna martie a anului viitor.



12