Cât de sigură este cea mai mare sală de sport din orașul nostru?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Probleme de structură la Sala Sporturilor din Constanța

Cât de sigură este cea mai mare sală de sport din orașul nostru?

Social 27 Octombrie 2017 / 16:02 3161 accesări

Timpul a lăsat urme adânci pe bătrâna Sală a Sporturilor din Constanța...

Timpul a lăsat urme adânci pe bătrâna Sală a Sporturilor din Constanța...

Timpul a lăsat urme adânci pe bătrâna Sală a Sporturilor din Constanța...

Timpul a lăsat urme adânci pe bătrâna Sală a Sporturilor din Constanța...

În urma unor sesizări pe care le-a primit la sediu, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța a organizat vineri o conferință de presă în care a ținut să facă niște precizări cu privire la starea actuală a Sălii Sporturilor din Constanța. Asta pentru că, la nivelul stâlpilor aflați exact pe centrul laturilor lungi ale sălii (acolo sunt și rosturile de dilatație ale clădirii), crăpăturile mai vechi s-au mărit și sunt vizibile acum de la mare distanță, atât în interior, cât și în exterior. În aceste condiții, directorul executiv Mariana Solomon a făcut clarificări despre bătrâna Sală a Sporturilor din Constanța, construită în 1952 și care nu mai corespunde în totalitate actualelor standarde.

„Ultimele reparații capitale au fost efectuate în 2010, când s-au făcut ultimele redimensionări ale spațiului de joc. Acum au apărut niște crăpături pe zonele laterale ale sălii și facem toate demersurile necesare pentru a le remedia. Am cerut o expertiză tehnică din partea Inspectoratului de Stat în Construcții și vă asigurăm că facem tot ce depinde de noi ca această sală să prezinte siguranță. Omologarea spațiului de joc există doar pentru handbal și baschet acum, dar și la volei se poate face, de echipele care vor dori să joace acolo. Cu siguranță ne dorim o nouă sală și facem demersurile necesare pentru a se întâmpla acest lucru, însă construirea acesteia nu depinde de Direcția pentru Sport”, a declarat Mariana Solomon.

Noua sală polivalentă din Constanța, cu 5.000 de locuri, va fi construită prin Compania Națională de Investiții, în Complexul Sportiv „Badea Cîrțan”, și va costa circa 19 milioane de euro. Pe scurt, conform unor declarații ale primarului Decebal Făgădău, au fost parcurse până acum următoarele etape: s-au aprobat indicatorii tehnico-economici, au fost alocate sumele de bani necesare realizării construcției și a avut loc licitația pentru proiectare și execuție. S-au prezentat la licitație trei consorții, a fost declarat un câștigător, iar ceilalți doi participanți la licitație au depus contestații. Se așteaptă soluționarea contestațiilor și semnarea contractului.

CEL MAI MARE ADĂPOST ANTIAERIAN DIN CONSTANȚA, INUNDAT ȘI DEZAFECTAT

Un alt subiect al conferinței de presă a fost subsolul inundat al Sălii Sporturilor, acolo unde odată era amenajat cel mai mare adăpost antiaerian din Constanța, în prezent dezafectat. DSTJ nu i-a putut ajuta pe jurnaliști să intre și să vadă actuala stare a subsolului, acesta fiind în administrarea Inspectoratului Municipal de Protecție Civilă, aflat la Primăria Constanța. Sursele cotidianului „Telegraf” ne-au dezvăluit că, în urmă cu mulți ani, Protecția Civilă a scos din subsol tot ce era depozitat acolo pentru caz de nevoie (măști de gaze, paturi pliante, pături, apă, alimente neperisabile etc.), din motive de inundație. S-a încercat scoaterea apei cu niște pompe, dar apa freatică a inundat din nou subsolul. Probabil că ar fi necesară o izolare cum scrie la carte a acelui spațiu atât de necesar populației din orașul nostru. Lumea a progresat mult în ultimii ani, la fel și calitatea materialelor de construcție, așa că nu ar fi imposibilă reabilitarea completă a subsolului.

SPĂLĂTORIA AUTO DE PE STRADA PRIMĂVERII VA FI DESFIINȚATĂ

Mariana Solomon, directorul executiv al DSTJ Constanța, a răspuns și la întrebarea legată de spălătoria auto de pe strada Primăverii, construită parțial pe terenul Complexului Sportiv Stadionul Farul, parțial pe domeniul public al municipiului Constanța (trotuar). Instanțele de judecată au dat hotărâri definitive de desființare a construcțiilor realizate ilegal, s-a încercat aceasta în mai 2017, dar acțiunea nu s-a finalizat, din motive necunoscute. În septembrie, Primăria Constanța a dat un anunț de „cumpărare lucrări de demolare și desfacere construcție nelegal executată în municipiul Constanța, strada Primăverii nr. 2”. Municipalitatea vrea să încheie un contract cu o firmă specializată care să asigure efectuarea lucrărilor de demolare, conform devizului efectuat în urma studierii prețurilor de pe piața liberă întocmit de reprezentanții Serviciului Tehnic-Investiții din cadrul Primăriei Constanța. Spălătoria a fost deschisă în anul 2014, iar patronul de atunci al FC Farul, Giani Nedelcu, susținea că toate încasările merg la club, pentru cheltuielile acestuia. Rămâne de văzut acum cât de repede va reuși Primăria să desființeze acele construcții ilegale...



12