Pentru că, iarna trecută, autoritățile au fost prinse cu indispensabilii în vine, surprinse de propria surprindere și total nepregătite, în acest sezon rece, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a luat pregătirile mai din pripă. Pe site-ul Prefecturii Constanța au fost publicate planurile de măsuri pentru sezonul rece 2017-2018. Într-un document dosit pe site se află și situația contractelor de dezăpezire încheiate de primăriile din județul Constanța. Cu alte cuvinte, documentul arată cine „va fi luat prin surprindere” iarna asta.
La începutul lunii noiembrie, Prefectura și Consiliul Județean Constanța au organizat o întâlnire cu privire la măsurile de luat în sezonul rece ce bate la ușă. Nu de alta, dar și iarna aceasta se anunță a fi extrem de dură, cu temperaturi foarte scăzute și viscole apocaliptice. Pentru că, iarna trecută, autoritățile au fost prinse cu indispensabilii în vine, surprinse de propria surprindere și total nepregătite, în acest sezon rece, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a luat pregătirile mai din pripă. Planurile de măsuri și intervenții în iarna 2017 - 2018 au fost publicate pe site-ul Prefecturii Constanța (www.prefectura-ct.ro). Printre acestea se află și situația contractelor de deszăpezire pentru acest sezon rece. E drept că documentul nu este la vederea oricui, ci este dosit undeva într-un document PDF care cuprinde mai multe date privitoare la „Planul de măsuri sezon rece 2017 - 2018”. Cineva cu timp și răbdare limitate sau care nu are bune abilități de navigare web nu ar avea cum să acceseze acest document.
CÂT DE PREGĂTITE SUNT AUTORITĂȚILE DIN JUDEȚ
Situația contractelor de deszăpezire arată că, dintre cele 70 de primării din județul Constanța, 39 au contracte încheiate cu firme care vor interveni pentru deszăpeziri, au posibilitatea de a interveni în regie proprie sau pot apela la agenții economici din localitate în caz de nevoie. Primăriile care au contracte de deszăpezire sunt: Constanța, Mangalia, Medgidia, Cernavodă, Eforie, Murfatlar, Năvodari, Ovidiu, Băneasa, Agigea, Ciobanu, Corbu, Costinești, Cumpăna, Dobromir, Dumbrăveni, Hârșova, Horia, Limanu, Lipnița, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Mircea Vodă, Nicolae Bălcescu, Oltina, Pecineaga, Peștera și Valu lui Traian. Administrațiile care vor acționa în regie proprie pentru deszăpezire sunt cele din: Chirnogeni, Cuza Vodă, Grădina, Istria, Pantelimon, Saligny, Săcele, Seimeni, Siliștea, Tortoman și Vulturu. Alte 15 comune derulează proceduri de achiziție a serviciilor de deszăpezire. Cu alte cuvinte, nu au contracte încheiate încă, dar au făcut primii pași în acest sens. Este vorba despre comunele: 23 August, Adamclisi, Albești, Cerchezu, Cogealac, Comana, Crucea, Deleni, Fântânele, Ion Corvin, Mihai Viteazu, Ostrov, Saraiu, Techirghiol, Topalu și Tuzla.
CINE RISCĂ SĂ SE ÎNGROAPE ÎN ZĂPADĂ
„Surprinderea” mai mare va fi în comunele Aliman, Amzacea, Bărăganu, Castelu, Ciocârlia, Cobadin, Ghindărești, Independența, Mereni, Negru Vodă, Poarta Albă, Rasova, Târgușor și Topraisar. Asta pentru că în aceste localități nu au fost încheiate contracte de deszăpezire, după cum arată centralizarea Prefecturii Constanța. Totuși, de menționat este faptul că, în cazul Comunei Ciorcârlia, autoritățile vor apela la agenții economici din localitate dacă este cazul, iar în Topraisar nu este cazul să se încheie contracte de deszăpezire, în condițiile în care drumurile principale sunt sub jurisdicția Direcției Regionale de Drumuri și Poduri din Constanța.