Decizia a 73 de senatori care au spus NU urmăririi penale a fostului vicepremier și ministru al Internelor Gabriel Oprea, pentru ucidere din culpă în dosarul morții poliţistului Bogdan Gigină, care și-a pierdut viața în timp ce deschidea drumul coloanei oficiale care îl însoțea pe fostul demnitar, a împărțit România în două. Pe de o parte, „tinerii frumoși și deștepți“, care și-au luat țara înapoi la alegerile prezidențiale din 2014, s-au revoltat pe rețelele de socializare, spunând că Oprea trebuie să plătească pentru că, din cauza sa, un polițist a murit. Mulți au anunțat că vor să protesteze în stradă împotriva senatorilor care, spun ei, l-au ținut pe Oprea în brațe și nu l-au deferit justiției. Corul a fost întreținut și de procurorul-șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi. Ea a declarat, miercuri, că votul senatorilor în cazul lui Oprea a fost unul „politic și blochează justiţia“, menţionând că „o mamă rămâne să aştepte“.
CINE TREBUIE TRAS LA RĂSPUNDERE?
Stând strâmb și judecând drept, Gabriel Oprea este un personaj care nu a fost îndrăgit de nimeni, în afară de familie și prieteni. Arogant de cele mai multe ori și extrem de opulent, Oprea este un personaj politic care ar trebui să răspundă pentru eventualele greșeli pe care le-a făcut în calitate de demnitar. Însă de aici și până la a-l acuza de ucidere din culpă e cale lungă. În cazul uciderii din culpă, Oprea ar putea primi o condamnare la închisoare între 2 și 7 ani. Din păcate însă, singura „vină“ a lui Oprea este că a fost în coloana oficială în seara în care s-a petrecut nefericitul incident. Cel mult, Oprea ar putea fi acuzat în acest caz de abuz în serviciu pentru folosirea excesivă a coloanelor oficiale în interes personal. Amintim că moartea Gigină a survenit după ce polițistul a căzut într-o groapă nesemnalizată corespunzător. De ce oare nu s-a vorbit mai nimic despre firma care executa lucrările și care a lăsat ditamai groapa fără să ia toate măsurile de siguranță? Nu cumva și firma respectivă se face vinovată de moartea polițistului Gigină?
„DOSARUL INSTRUMENTAT DE DNA ESTE SUBȚIRE“
În conflictul privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea s-a implicat și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR). Magistrații condamnă atât Senatul, cât și DNA pentru modul în care au ales să acționeze și să comunice în acest caz. Judecătorii au subliniat că aceste acțiuni conduc la impresia că justiția se înfăptuiește fie de parlamentari, fie de procurori, și nu de către judecători. Pe de o parte, UNJR reamintește Senatului că parlamentarii nu se pot substitui judecătorilor, iar votul nu echivalează cu o sentință. Pe de altă parte, UNJR spune că „dosarul instrumentat de DNA este subțire“. UNJR mai arată că, în comunicatul emis, marți, de DNA după votul din Senat, a fost folosită o afirmație care reprezintă o antepronunțare cu privire la o anchetă penală care încă nu a început.
„Prin comunicatul din 20 septembrie 2016, DNA a amplificat emoția generală, afirmând că acel vot „îi plasează pe procurorii Direcției în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de Interne. Această afirmație este o antepronunțare cu privire la o anchetă penală ce încă nu a început îi transformă pe procurori în judecători și creează premizele contestării acțiunii procurorilor anticorupție. Este absolut inadmisibil ca o anchetă penală soldată cu moartea unei persoane să fie tratată cu superficialitate și lipsă de profesionalism de instituții fundamentale ale statului, în timp ce familia polițistului Bogdan Gigină și cetățenii solicită disperat și public să se facă dreptate“, menționează cei de la UNJR.