Au rămas mai puțin de două săptămâni până când ne vom aduna cu toții în jurul mesei, pentru a ne bucura în familie de Sărbătorile Pascale, iar gospodinele au început să își pregătească deja listele de cumpărături. Meniul tradiţional de Paşte la români este compus din ouă roșii, friptură de miel sau porc, ciorbă de miel, cozonac, pască și drob, toate stropite din plin cu vin. Reporterii ”Telegraf” au colindat magazinele și au întocmit pentru dumneavoastră o listă cu cele mai populare alimente din această perioadă, pentru a ști, cu aproximație, câți bani să luați în portofel când mergeți la piață sau la super/hipermarket. Pentru cel mai important produs în această perioadă, ouăle, va trebui să plătiți între 8 și 10 lei/cofraj cu 10 bucăți, în funcție de magazin. Pentru vopseaua de ouă veți plăti între 1 și 5 lei, în funcție de tipul și calitatea ei. Iar dacă nu vreți ca vopsitul ouălor să vă mai dea bătăi de cap, aveți posibilitatea de a le cumpăra gata vopsite, la prețul de aproximativ 17 lei pentru un cofrag cu 10 bucăți. Dacă vreți să păstrați tradiția și sunteți fan al cărnii de miel, puteți cumpăra pulpă la prețul de 27 lei/kilogram. Aveți posibilitatea de a cumpăra și miel întreg, la prețul de 22 de lei kilogramul.
CARNEA DE MIEL, MAI SCUMPĂ ÎN APROPIEREA PAȘTELUI Până la Paște, însă, vânzătorii din piețe spun că prețul cărnii de miel va mai crește. Verdețurile pentru drob (ceapă verde, usturoi verde, pătrunjel) costă aproximativ 0,70 lei legătura, iar ridichile se găsesc la prețul de 5 lei kilogramul. Cu stafide, ciocolată, rahat, nuci, mac, susan şi arome de tot felul, cozonacii sunt nelipsiţi de pe mesele românilor, indiferent de sărbătoare. Puteți alege din gama largă de cozonaci din comerț, cu prețuri pornind de la 8 lei și până la 20 de lei bucata. Pentru pască mai scoatem din buzunare între 25 şi 30 de lei. La toate acestea se adaugă băuturile alcoolice şi sucurile. O sticlă de vin se vinde cu prețuri care pornesc de la 16 lei într-unul din supermarketurile constănțene. Cine are preferinţe mai selecte poate opta pentru o sticlă de vin care costă 110 lei. Şi uite aşa, pentru un minimum de cumpărături, la un simplu calcul ajungem la o sumă de aproximativ 450 de lei pentru masa tradițională de Paşte.
MASĂ DE PAȘTE DE-A GATA, CHIAR ȘI CU PREPARATE BIO Dacă nu aveți timp să gătiți de Paște, la Constanța există o variantă la îndemână pentru masa tradiţională. Persoanele foarte ocupate îşi primesc musafirii cu bucate tradiţionale, comandate la firmele de catering. Așa că, printr-un simplu apel telefonic, mesele se vor umple în mai puțin de o oră cu platouri, iar musafirii nici nu își vor da seama că bucatele nu au fost gătite de gazdă. Spre exemplu, reprezentanții unei firme de catering din Constanța recunosc că la ei miroase deja a sărbătoare. Cine vrea să se desfete cu un festin de Paște gata preparat ar trebui să se grăbească, deoarece nu se mai preiau comenzi decât până la 8 aprilie. Tot această firmă de catering propune meniuri personalizate, în funcție de numărul de persoane și de ce își dorește fiecare să servească. În ceea ce privește costurile, nu vă rămâne decât să alegeți tot ce vă poftește inima, apoi veți primi o ofertă de preț, în funcție și de câte persoane se vor așeza la masă. ”Primim comenzi pentru oricâte persoane și sunt personalizate, pe gustul fiecăruia, mai puțin sărat, mai picant sau fără anumite ingrediente. Mâncărurile sunt gătite cu ingrediente naturale, fără conservanți. Pentru un preț suplimentar putem găti și cu produse bio de la producători autorizați”, a precizat, pentru ”Telegraf”, reprezentantul firmei de catering.
CÂT NE COSTĂ În ceea ce priveşte preţurile practicate, acestea variază între 500 lei și 900 de lei. Toate meniurile includ neapărat și câte un cozonac. Maeștrii bucătari oferă trei meniuri din care puteți alege - „Masa iepurașului“, „Masa de Paște“ sau „Masa tradițională de Paște“. Pentru „Masa iepurașului“ veți plăti 493 de lei, iar aceasta conține borș de miel (2,5 kg), salată boeuf (1,8 kg), drob de miel (1,2 kg), sarmale de porc (27 de bucăți), friptură de miel (2 kg) și un cozonac. Meniul „Masa de Paște“ este ceva mai bogat și cuprinde borș de miel (2,5 kg), salată boeuf (1,8 kg), drob de miel (1,2 kg), sărmăluțe din pui (27 de bucăți), friptură de miel (2 kg), un cozonac, 12 ouă roșii, pască cu brânză dulce și stafide (1 kg). Pentru un astfel de meniu trebuie să scoateți din buzunar 582 de lei. Un preț mai piperat îl are meniul „Masa tradițională de Paște“, care costă 896 de lei, însă el poate fi considerat un adevărat festin. Borș de miel, borș de curcan, salată boeuf, drob de miel, 18 ouă roșii, sărmăluțe din pui și de porc, pulpă de pui la tavă, friptură de miel, friptură de porc la cuptor, plăcintă cu mere, un cozonac și o pască cu brânză dulce și stafide, toate acestea le puteți avea pe masa festivă cât ați spune... ”Paște”.
CUM E LIVRATĂ MÂNCAREA Reprezentanții firmei respective spun că mâncarea va fi livrată în recipiente de unică folosință. Mai puțin ciorba și sarmalele, care sunt aduse într-o oală. Și aici aveți două opțiuni. Puteți păstra oala până la comanda următoare, plătind o garanție de 70 de lei, sau puteți să transferați mâncarea într-un alt recipient.