Dacă vreţi să vedeţi cât anume din banii dumneavoastră se duce în zona asistenţei sociale, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoenelor Vârstnice (MMFPSPV) a prezentat o statistică. Conform statisticilor publicate pe site, MMFPSPV a efectuat anul trecut plăți pentru beneficiile de asistență socială în valoare de 8,015 miliarde lei (circa 1,8 miliarde euro), suma lunară cheltuită fiind de 667,952 milioane lei (150 milioane de euro).
UNDE AU AJUNS ACEŞTI BANI? Cea mai mare parte a resurselor gestionate de MMFPSPV pentru aceste beneficii de asistență socială a fost direcționată în 2014 către alocația de stat pentru copii (33,5%), alocație de care au beneficiat 3.727.859 copii. Beneficiile de asistență socială acordate persoanelor cu handicap au avut o pondere de 27,2% în total, numărul de beneficiari fiind de circa 681.000 persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu. O pondere mare în cheltuielile pentru beneficiile sociale (20,9%) au avut-o și sumele cheltuite pentru acordarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului, contribuțiile de asigurări sociale de sănătate aferente persoanelor beneficiare de această indemnizație, precum și pentru indemnizațiile și sprijinul pentru creșterea copilului acordate persoanelor cu handicap. De acest program au beneficiat 148.069 familii.
Pentru programul de garantare a unui venit minim, program ce cuprinde plata ajutoarelor sociale pentru asigurarea venitului minim garantat, contribuțiilor pentru asigurarea obligatorie a locuințelor pentru familiile beneficiare de venit minim garantat și contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate aferente persoanelor din aceste familii, s-a cheltuit 8,7% din suma totală a beneficiilor de asistență socială acordate în anul 2014. Numărul mediu lunar de beneficiari ai programului a fost de 240.617 familii, care au cuprins circa 605.000 persoane. În ceea ce privește alocația de susținere a familiei, pentru 247.620 familii beneficiare, din care au făcut parte circa 473.000 copii, s-a plătit o sumă de 3,3% din totalul cheltuielilor cu beneficiile de asistență socială din anul 2014.
Sumele cheltuite pentru ajutoarele de încălzire a locuinței au reprezentat 2,8% din total și de acestea au beneficiat circa un milion de familii sau persoane singure, iar cele pentru plata stimulentelor acordate pentru 33.659 persoane care ar fi avut dreptul la indemnizația de creștere a copilului și care au desfășurat o activitate profesională în anul 2014 au reprezentat 2,6% din totalul beneficiilor de asistență socială. În total, beneficiile de asistență socială bazate pe testarea mijloacelor de trai (programele de acordare a ajutorului social pentru asigurarea venitului minim garantat, ajutoare pentru încălzirea locuinței și alocațiile de susținere a familiei), respectiv adresate categoriilor de populație cu riscul cel mai mare de sărăcie, au reprezentat 14,8% din sumele cheltuite cu beneficiile de asistență socială.
În 2014, s-a cheltuit pentru beneficiile de asistență socială mai mult cu 132,636 milioane lei față de 2013 (plus 1,7%). Creșterea se datorează în cea mai mare parte majorării sumelor cheltuite pentru ajutoarele pentru garantarea unui nivel minim al venitului, pentru alocațiile de susținere a familiei și pentru beneficiile plătite persoanelor cu handicap, precum și pentru alocațiile de susținere a familiilor cu copii.