Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din București, arată că virusul SARS COV 2 poate rămâne pe pâinea neambalată până la 3 ore.
În pandemie cea mai cumpărată pâine este cea mai ieftină, care nu are niciun ambalaj.
În brutării, cei care produc și vând pâinea nu sunt obligaţi să poarte masca, deoarece lucrează la temperaturi ridicate şi depun efort.
Pun totuşi franzelele în pungi subţiri atunci când le dau clienţilor.
Partea bună este că virusul nu se transmite pe cale digestivă, așa cum susțin medicii.
Însă, ne putem infecta dacă ducem mâna la ochi sau la nas, de pildă, după ce am atins pâinea sau ambalajul cu virus.
Pâinea ambalată din rafturi poate fi atinsă de mai multe persoane în fiecare zi.
La apăsarea cu degetele, pe pungă se transfera tot felul de particule şi grăsimi, care pot rămâne pe ambalaj şi 3 zile, conform studiului realizat de Universitatea din Bucureşti, preluat de site-ul Stirile Pro TV. Pâinea este însă protejată de folie.
Cercetătorii au recoltat probe de la mai multe persoane infectate cu SARS COV-2 internate la Matei Balş şi au contaminat artificial atât pâinea ambalată, cât şi bucăţi de pâine neambalate. Au constatat că pe pâinea neambalată virusul rezista cel puţin 3 ore.