Cât vom mai rezista politicii “bolnave” portocalii?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sănătate pe banii pacienţilor! Şi coplată, şi asigurări…

Cât vom mai rezista politicii “bolnave” portocalii?

Sănătate 31 Decembrie 2011 / 00:00 643 accesări

2012 aduce, pe lângă scumpiri, şi o coplată în Sănătate, pe lângă plata oricum a asigurărilor de sănătate. Deci asiguraţii vor avea parte de plăţi duble. Vor plăti o parte din costurile unor servicii medicale, contribuţia anuală urmând să nu depăşească a douăsprezecea parte din veniturile nete anuale realizate. După cum era de aşteptat, măsura este dur criticată atât de medici, cât şi de pacienţi. Contribuţia, denumită coplată, este prevăzută în Legea 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

CE, CUM ŞI CÂT PLĂTIM… Astfel, pentru o simplă vizită la medicul de familie, românii ar putea plăti cinci lei şi aproximativ zece lei pentru o zi de spitalizare, conform anticipărilor făcute de autorităţi încă din perioada când actul normativ se afla în stadiul de proiect. Legea 220, publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul lui noiembrie, introduce coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul unui “tichet moderator pentru sănătate” - document justificativ prin care se face dovada coplăţii. “Suma percepută drept coplată în cursul unui an nu poate depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate. După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încasează coplata sunt acordate fără coplată”, prevede actul normativ. Coplata reprezintă plata contribuţiei băneşti a asiguratului pentru a putea beneficia de serviciile medicale din pachetul de servicii de bază, în cadrul sistemului naţional de asigurări sociale de sănătate. Potrivit actului normativ, suma prevăzută drept coplată se calculează procentual din valoarea serviciilor medicale, aşa cum sunt prevăzute în contractul-cadru. Conform actului normativ, există şi categorii de asiguraţi scutite de la coplată, respectiv copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, sunt scutiţi de coplată şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii (MS), pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse şi pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună. Nu vor fi incluse la coplată, printre altele, serviciile pentru afecţiuni din programele naţionale de sănătate şi urgenţele medico-chirurgicale.

ÎMPOTRIVA COPLĂŢII Evident, şi discuţiile introducerii coplăţii în Sănătate au iscat o serie de controverse. Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, susţine că sistemul de coplată prevăzut de lege nu reprezintă o soluţie care să crească eficienţa finanţării sistemului sanitar. “Încă din momentul dezbaterii, atât CMR, cât şi organizaţiile profesionale ale medicilor şi în special Societatea Naţională a Medicilor de Familie, am manifestat rezerve justificate faţă de oportunitatea introducerii acestei măsuri. Ne manifestăm dezamăgirea atât noi, cât şi asociaţiile de pacienţi pentru introducerea coplăţii. Coplata va afecta populaţiile vulnerabile crescând inechităţile în sistem şi va împiedica accesul la tratament a unor grupuri semnificative. După cum se vede, coplata va fi o nouă taxă aplicată persoanelor care plătesc şi în prezent. Este, de fapt, o expresie a transferului responsabilităţii statului de a asigura un sistem de sănătate pe seama pacienţilor”, a declarat prof. dr. Astărăstoae. Nici pacienţii nu văd cu ochi buni coplata. “Suntem indignaţi de forma pe care a căpătat-o în Parlament legea privind coplata pentru serviciile medicale. Dacă în proiectul de lege care a fost dezbătut public se prevedea o limitare a coplăţii la maxim 600 de lei pe an, acum acest plafon nu mai există, coplata reprezentând maxim a 12 a parte din totalul veniturilor anuale ale asiguraţilor. Această măsură este una care creează inechitate între asiguraţi şi bagă adânc mâna în buzunarul celor care au nevoie de servicii medicale”, este de părere vicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Iulian Petre.



12