Catalogul condiţiilor de detenţie din Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Catalogul condiţiilor de detenţie din Europa

Monden 09 Noiembrie 2009 / 00:00 324 accesări

Impunitatea, supraaglomerarea şi relele tratamente continuă să afecteze aproape peste tot sistemele penitenciare. Comitetul pentru Prevenirea Torturii a întocmit un inventar al condiţiilor de detenţie din Europa, la împlinirea a 20 de ani de când a fost înfiinţat, care include sufocarea cu un sac de plastic în Letonia şi plasarea în debara în Elveţia.

Peste 1,8 milioane de persoane se aflau în spatele gratiilor în 2007 în Europa. Condiţiile de detenţie rămân adesea mizerabile în ţările fostei URSS, dar se subliniază lacune serioase şi în Europa de Vest. În Cehia, castrarea chirurgicală a delincvenţilor sexuali este calificată drept tratament degradant. În Ungaria, folosirea cătuşelor şi a chingilor este considerată excesivă. În R. Moldova există practica loviri unui suspect suspendat de o bară. În Letonia, celulele sunt supraaglomerate, prost aerisite şi private de lumină naturală, acest tip de rele tratamente fiind de fapt constatat în mod regulat în Europa. Cecenia oferă un concentrat de rele tratamente: şocuri electrice, asfixiere, arsuri şi dispariţii forţate, pentru care Rusia a fost de multe ori condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Bâte de baseball şi bare metalice fac parte din decor în sălile de audieri din Bosnia-Herţegovina. În Fosta Republică Iugoslavă a Macedonia deţinuţii sunt legaţi de paturi cu cătuşe, pe termen lung. În Elveţia se practică tehnici de strangulare pentru a determina regurgitarea stupefiantelor. În Finlanda, deţinuţii nu pot utiliza toaletele noaptea. Comitetul şi-a exprimat îngrijorarea privind legea britanică ce extinde la 42 de zile durata detenţiei provizorii pentru persoanele suspectate de terorism. De asemenea, se cere autorităţilor de la Ankara să pună capăt izolării fostului lider al PKK, Abdullah Ocalan, unicul deţinut de pe insula-închisoare Imrali din Turcia.

Singurele arme ale comitetului, care are încredere în diplomaţie şi pedagogie, sunt abilitatea experţilor săi de a-şi deschide toate porţile la locurile de privare de libertate din Europa şi de a face câtă publicitate doresc concluziilor adesea infamante. Nici până în prezent, CPT nu a primit însă aprobarea Rusiei de a merge în Osetia de Sud şi nu a reuşit să viziteze partea de nord a Ciprului.

Taguri articol


12