Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un stat independent care ia forma unei republici. Președinta Legislativului regional de la Barcelona, care are 135 de membri, Carme Forcadell, a anunțat că aceasta a fost adoptată cu 70 de voturi „pentru“, 10 voturi „împotrivă“ și două abțineri. Liderul catalan Carles Puigdemont și ceilalți membri ai guvernului regional au luat parte la vot, în timp ce parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular și Ciudadanos au părăsit sala de ședințe înaintea votului în semn de protest, lăsând să se pronunțe doar parlamentarii din formațiunile Junts pel Si (Uniți pentru Da), CUP, partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont, și Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos). "Stabilim o Republică Catalană ca stat independent, suveran, democratic și social", se menționează în preambulul rezoluției.
Răspunsul de la Madrid a venit rapid. Senatul spaniol l-a autorizat pe premierul Mariano Rajoy să conducă direct Catalonia, decizie luată la câteva minute după ce Parlamentul de la Barcelona a declarat unilateral independența regiunii de Spania. Este de așteptat ca Rajoy să convoace guvernul spaniol pentru a adopta primele măsuri de administrare directă a Cataloniei. Printre aceste măsuri ar putea fi incluse destituirea Executivului catalan și asumarea supravegherii directe a forțelor de poliție catalane. "Statul de drept va restabili legalitatea în Catalonia", a scris pe Twitter premierul spaniol, care a cerut populației spaniole să-și păstreze calmul.
Prin vocea purtătoarei de cuvânt a Executivului comunitar, Mina Andreeva, Comisia Europeană a afirmat că nu are niciun nou comentariu de făcut cu privire la Catalonia. În conferința de presă zilnică, ea a făcut trimitere la comentarii anterioare ale președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care declarase în mai multe rânduri că dezbaterea privitoare la independența Cataloniei este o problemă internă a Spaniei. În schimb, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a anunțat că Uniunea Europeană nu recunoaşte independenţa Cataloniei, îndemnând în același timp guvernul de la Madrid să nu recurgă la forţă în criza separatistă. "Pentru UE, nu se schimbă nimic. Spania rămâne singurul nostru interlocutor. Sper că Guvernul Spaniei va prefera forţa argumentelor, nu argumentul forţei", a scris polonezul pe Twitter.