Catastrofă în Sănătate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Deficit de medici chiar şi de 70%

Catastrofă în Sănătate!

Eveniment 26 August 2010 / 00:00 1065 accesări

Aproape nimeni nu mai poate să-i oprească pe medicii care sunt hotărâţi să încheie orice colaborare cu sistemul de sănătate de stat din România. Salariaţii în halate albe au ajuns la saturaţie, nu mai vor să audă promisiuni, nu mai acceptă niciun fel de compromis. Deficitul de medici din Sănătate este, în medie, de aprox. 35 %, dar sunt spitale unde lipsa doctorilor poate fi chiar şi de 70%, în zonele izolate, şi chiar de 20-30% în centrele universitare, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae. „Cred că deficitul de medici este foarte mare. Spre exemplu, există un spital în Sighetul Marmaţiei unde lucrează mai mulţi medici pensionari decât doctori activi”, a spus profesorul Astărăstoae, care a adăugat că o situaţie dificilă este înregistrată şi în judeţul Vaslui. În opinia preşedintelui CMR, decizia primului ministru de a nu debloca posturile denotă inconştienţă. „Mi se pare inconştienţă din partea primului ministru să nu vrea deblocarea posturilor din sănătate. Pe de altă parte, nici nu mai ştiu dacă în situaţia dată, când mii de medici cer să plece din ţară, ar mai fi persoane dornice să lucreze în spitalele din ţară”, spune preşedintele CMR. Potrivit profesorului Astărăstoae, angajarea unor medici în spitale presupune trecerea a cel puţin trei ani până când aceştia să devină eficienţi.

DIN 2007 ŞI PÂNĂ ÎN IULIE 2010, PESTE 8.000 DE MEDICI, DENTIŞTI ŞI FARMACIŞTI AU PRIMIT CERTIFICATE DE CONFORMITATE PENTRU A PUTEA LUCRA ÎN STRĂINĂTATE, IAR 2.000 AU DEPUS CERERI, DAR NU ŞI-AU LUAT DOCUMENTELE, POTRIVIT UNEI STATISTICI A MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII

Şi preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, profesor Ioan Lascăr, a anunţat că numărul medicilor bucureşteni care au solicitat în acest an aviz pentru a lucra în străinătate a ajuns la 630, faţă de 443 în tot anul 2009. Din păcate, cei care pleacă lucrează în domenii deficitare, cum ar fi terapie intensivă.

JALE ŞI LA CONSTANŢA. Jale mare se anunţă şi în Sănătatea de la Constanţa. Cea mai mare unitate sanitară din judeţ, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) – rămâne fără medici de la o zi la alta, atât în contextul reducerii salariilor cu 25%, cât şi în cel al anunţatei organigrame. Sunt cadre medicale din SCJU care spun că le este imposibil să trăiască în condiţiile în care leafa abia dacă ajunge la 300 de euro, după ani de pregătire, dar sunt şi cadre medicale care ar accepta şi salariul de mizerie, dar care nu vor să rişte prea mult; în condiţiile în care bolnavii aduc de acasă aproape tot, inclusiv materialele sanitare pentru desfăşurarea activităţii medicale în sălile de operaţie. Există însă şi o altă categorie, cea care nu acceptă sub nicio formă noua organigramă, motivând că activitatea medicală va avea de suferit serios, atât prin reducerea numărului de paturi, cât şi prin comasarea unor secţii. Aşa că mulţi medici, dar şi asistente medicale aleg să profeseze fie în sistemul privat, care oferă mai mult, atât din punct de vedere financiar, cât şi din punct de vedere al condiţiilor de lucru, fie în străinătate, cei din urmă fiind mai câştigaţi. Au părăsit SCJU, într-un timp scurt, şase medici, doar de pe o singură secţie – Obstetrică Ginecologie. Este vorba despre medicii Constantin Boteanu, Cornelia Savu, Veronica Chirilă, soţii Valentin şi Mihaela Peţeanu şi George Costea. În prezent, cele două Clinici de Obstetrică-Ginecologie ale SCJU Constanţa mai au în alcătuire 12 medici, din care doi sunt în concediu medical, unul în concediu fără plată şi un altul este în prag de pensionare, fapt care nu anunţă deloc vremuri bune, în condiţiile în care există zile când, din cauza supraaglomerării, pacientele au fost internate chiar şi câte două într-un pat. „Va fi imposibil să mai facem gărzile”, spune un medic. De asemenea, la începutul lunii, a demisionat şi dr. Teodora Bucur, medicul şef al secţiei de neonatologie, iar cu ceva timp în urmă medicii Asan şi Coşofreţ – singurii specialişti în Anestezie şi Terapie Intensivă Pediatrie şi cardiologul Emilia Popescu. „Un alt medic cardiolog se află în concediu fără plată şi este plecat în străinătate. Nu ştim dacă se va mai întoarce sau nu. Mulţi procedează aşa: îşi iau cei doi ani legali de concediu fără plată. Unii se întorc, alţii vin doar să-şi dea demisia”, a declarat purtătorul de cuvânt al SCJU, dr. Florian Stoian.

NUMEROŞI MEDICI CONSTĂNŢENI ŞI-AU TRIMIS DEJA CV-URILE CĂTRE FIRME DE SELECŢIE A PERSONALULUI MEDICAL ÎN CLINICI DIN STRĂINĂTATE, RENUNŢÂND SĂ MAI „LUPTE” CU ACTUALUL SISTEM, CARE, ÎN OPINIA LOR, ESTE DE “NERESUSCITAT”

FRANŢA, GERMANIA ŞI ANGLIA. Potrivit CMR, filiala Constanţa, în primele opt luni ale anului au fost eliberate 50 de certificate ce le permit medicilor să profeseze în străinătate, faţă de doar 42 cât s-a solicitat anul precedent. „Nu ştim câţi dintre ei vor şi pleca peste hotare pentru că nu ne informează”, a declarat preşedintele CMR Constanţa, dr. Gabriela Dascăl. Purtătorul de cuvânt al SCJU spune că cei mai mulţi medici au ales să profeseze în ţări precum Franţa, Anglia şi Germania, unde se câştigă pe măsură, iar condiţiile de lucru sunt net superioare. „În general, în străinătate pleacă numai medicii foarte buni, cei mai instruiţi. Păstrăm legătura şi cu rezidenţi de-ai noştri din Germania, de exemplu, care ne-au spus că sistemul de sănătate de acolo este foarte riguros, bine pus la punct. Muncesc de la 7.30 dimineaţa şi până seara la 19.30. Nu au decât o pauză de masă de 30 minute, dar şi salariile sunt pe măsura efortului”, explică dr. Stoian.

REEVALUARE. Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că, deocamdată, în sistemul medical nu se poate angaja decât o persoană la şapte posturi eliberate, arătând că în urma cererii ministrului Sănătăţii de deblocare a angajărilor în sistem a cerut o reevaluare a tuturor posturilor disponibile ca urmare a restructurării. „Am cerut să se facă o reevaluare per sistem şi să se vadă, în urma aplicării prevederii legale a angajării unul din şapte, câte posturi sunt disponibile, să se acorde acolo unde sunt probleme de sistem, iar după aceea vom discuta, în urma finalizării procesului de restructurare, etapa 1 septembrie, ce resurse umane putem avea, pentru că nu poţi, pe de o parte, să faci o restructurare şi, pe de altă parte, să facem angajări în acelaşi timp”, a declarat Boc.



12