Catastrofă naţională în SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Catastrofă naţională în SUA

Monden 01 Mai 2010 / 00:00 503 accesări

Pata de petrol provenind de la platforma care s-a scufundat la data de 22 aprilie în Golful Mexic a început, de joi seară, să atingă coastele statului Louisiana din sudul SUA. Preşedintele comitatului Plaquemines, Billy Nungesser, a confirmat că pelicula a atins coasta, în apropiere de gurile de vărsare ale fluviului Mississippi. Faptul că petrolul a atins coasta marchează începutul a ceea ce militanţii din domeniul mediului afirmă că ar putea deveni una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din ultimii ani. Mlaştinile de pe coasta statului Louisiana constituie un sanctuar pentru faună, în special pentru păsările acvatice, iar celelalte state din regiune, Florida, Alabama şi, mai ales, Mississippi se tem că pata de petrol va acoperi plajele şi va polua fermele piscicole, extrem de importante în cadrul economiei locale.

Uriaşa pată de petrol care ameninţă coastele Golfului Mexic pune în pericol sute de specii sălbatice, unele aflându-se în plină perioadă de înmulţire, iar eforturile depuse pentru oprirea acesteia ar putea să nu fie suficiente, a avertizat o organizaţie de mediu. În pofida eforturilor în vederea minimizării posibilelor distrugeri, inclusiv solicitarea de asistenţă din partea forţelor militare americane, organizaţiile pentru conservarea speciilor sălbatice afirmă că petrolul ar putea reprezenta un dezastru pentru mediu. Păsările care stau pe suprafaţa apei sunt primele care vor fi afectate de poluare, acestea fiind acoperite cu petrol pe care-l înghit, cauzându-le probleme la ficat şi rinichi. Trebuie să fie salvate şi curăţate, pentru a putea supravieţui. În funcţie de dimensiunea petei, unele animale ar putea să părăsească zona. Expunerea la petrol pentru o perioadă îndelungată are efect toxic asupra pielii, iar mamiferele se pot îmbolnăvi grav sau muri.

O organizaţie, Audubon Society, recrutează voluntari în Florida dar şi în alte părţi şi creează un Centru pentru Păsări de Pradă, unde păsările pot fi curăţate şi reabilitate. Pelicula de petrol ameninţă, de asemenea, industria pescuitului din statele Louisiana şi Mississippi, putând fi afectate atât crabul, stridiile şi creveţii, dar şi numeroase specii de peşti. Creveţii din Golful Mexic se află în plină perioadă de înmulţire. Peste 400 de specii sunt ameninţate, a anunţat Departamentul pentru Specii Sălbatice şi Piscicultură din Louisiana. Potrivit unui studiu realizat în 1998, de Universitatea din Louisiana, peste 500 de milioane de păsări zboară peste Golful Mexic, în fiecare primăvară, pentru a pătrunde în SUA, de-a lungul zonei de coastă, pe teritoriul statelor Louisiana şi Texas.

Taguri articol


12