„Catastrofa navei Unirea – cel mai mare accident naval mondial din anul 1982”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eveniment editorial de excepţie la Biblioteca Judeţeană

„Catastrofa navei Unirea – cel mai mare accident naval mondial din anul 1982”

Cultură 26 Octombrie 2007 / 00:00 2855 accesări

Aula Magna a Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” a găzduit, ieri, un eveniment editorial de excepţie, „Catastrofa navei Unirea – cel mai mare accident naval mondial din anul 1982”, care continuă seria cărţilor-document despre tragediile navale româneşti, iniţiată de cunoscutul jurnalist de investigaţii Constantin Cumpănă. Apărută la editura Telegraf Advertising, lucrarea vede lumina tiparului în luna octombrie, cînd se împlinesc 25 de ani de la catastrofa navei „Unirea” şi un an de la un alt eveniment editorial remarcabil, al cărui autor a fost acelaşi Constantin Cumpănă: „Tragedia navei INDEPENDENŢA - cea mai mare catastrofă din istoria navigaţiei maritime româneşti”. De această dată, cartea „Catastrofa navei Unirea – cel mai mare accident naval mondial din anul 1982” are doi autori, pe Constantin Cumpănă şi pe fiul acestuia, Andrei - Dorian Cumpănă, student la Universitatea Ovidius - Facultatea de Relaţii internaţionale şi studii europene, care a contribuit semnificativ la realizarea lucrării prin obţinerea unor date, informaţii şi documente, precum şi prin analiza şi prelucrarea acestora.

Despre lucrarea-document „Catastrofa navei Unirea – cel mai mare accident naval mondial din anul 1982”, se poate spune că, alături de precedentul volum dedicat uriaşei drame de pe „Independenţa”, deschide o nouă zonă în literatura românească de specialitate, încercînd să acopere, totodată, golul de informaţii şi date certe despre cauzele şi împrejurările producerii unora din marile catastrofe navale româneşti, din perioada de dinainte de 1989. Supertancul „Unirea“ a fost cea de-a doua navă (după „Independenţa“) din seria petrolierelor de 150.000 tdw construite în România. În ziua de 13 octombrie 1982, ora 09.15, în condiţii de mare liniştită şi vizibilitate foarte bună, petrolierul de 150.000 tdw „Unirea“ (în realitate, nava avea 163.857 tdw) s-a scufundat la circa 40 mile marine sud-sud-est de Cap Caliacra, în Marea Neagră, la o adîncime de aproximativ 1.400 metri, în urma unei explozii misterioase. A fost înregistrat un singur decedat (ospătara Ganţă Elena), ceilalţi membri ai echipajului fiind salvaţi de navele româneşti „Motru“ (18 marinari) şi „Tg Bujor“ (18 marinari), de un elicopter românesc, care i-a preluat pe trei dintre cei care au necesitat îngrijiri medicale de urgenţă şi de nava sovietică „Ianghi Iuli“, care a recuperat alţi cinci marinari. Dintre cei 42 de supravieţuitori, marinarul Gabriel Georgescu a fost salvat ultimul, după ce a stat aproape opt ore, în apele reci ale Mării Negre, fiind reperat de un elicopter bulgăresc. Scufundarea navei româneşti a fost considerată cea mai mare pierdere navală din anul 1982, pe plan mondial.

Evenimentul de lansare s-a desfăşurat în prezenţa unui public numeros, din rîndurile cărora au făcut parte şi supravieţuitori de pe nava „Unirea”, rude, prieteni, actuali şi foşti marinari, profesori universitari, studenţi. Printre cei prezenţi la manifestare s-au numărat căpitanul de cursă lungă, Constantin Preda, comandantul titular al petrolierului „Independenţa”, directorul Bibliotecii Judeţene, dr. Liliana Lazia, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Dobrogea, prozatorul Ovidiu Dunăreanu, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius”. Evenimentul a emoţionat profund audienţa, mulţi dintre cei prezenţi fiind marcaţi de evenimentele petrecute în urmă cu 25 de ani. Publicul a putut urmări şi un documentar despre catastrofa navei „Unirea”, realizat de Constantin Cumpănă cu sprijinul TV Neptun.

„Apreciez capacitatea de muncă, documentarea foarte dificilă şi amănunţită, puterea de a scoate, în doi ani consecutiv, două lucrări de această amploare. Am găsit aici nu numai elemente tehnice navale, dar şi crîmpeie de viaţă şi văd cum sala Bibliotecii freamătă de emoţie, pentru că mulţi dintre dvs. îşi amintesc de clipele petrecute atunci”, a declarat directorul Bibliotecii Judeţene, Liliana Lazia. La rîndul său, prozatorul Ovidiu Dunăreanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor - Filiala Dobrogea, a menţionat: „Este o istorisire cutremurătoare şi plină de mister a catastrofei petrolierului Unirea. Constantin Cumpănă se apropie de această carte, ca şi de prima, cu instrumentele cercetătorului, documentaristului, bibliografului, arhivistului, îmbinate cu măiestria jurnalistului de investigaţie, prezentîndu-ne o carte care nu are nimic fals în ea”.

„Am fost impresionat de prezenţa atîtor oameni la acest eveniment editorial şi mă refer nu atît la cunoscuţi şi prieteni, cît la faptul că am reuşit să aduc în aceeaşi sală, pe de o parte, pe constructorii navei din acea vreme şi pe de altă parte, pe marinari ai flotei comerciale, care au exploatat aceste nave. Am fost impresionat de faptul că a venit atîta lume, de aici înţeleg că este vorba de un interes mare, ca să nu spun uriaş, pentru evenimentul istoric în general şi mai ales pentru aceste catastrofe navale, care au îndoliat flota maritimă românească”, a concluzionat jurnalistul de investigaţii Constantin Cumpănă.



12