Salariul mediu net din România este de circa două ori mai mic decât în Cehia şi Polonia şi de cinci ori mai mic decât în Germania, în schimb raportul între preţul alimentelor este mult mai mic. Acum, salariul mediu pe economie este de circa 440 de euro, al doilea cel mai mic din UE după Bulgaria. Astfel, acelaşi coş de consum costă 15,43 euro în România, circa 15 euro în Polonia şi 19 euro în Cehia. În Germania, cea mai puternică economie europeană, coşul ajunge la puţin sub 25 de euro, deci cu 63% mai scump decât în România, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor numbeo.com, un website care adună informaţii privind preţurile din cele mai importante ţări din lume.
Puterea de cumpărare scăzută face ca aproape o treime din cheltuielile unei gospodării din România să fie reprezentate de alimente şi băuturile nonalcoolice. După această pondere România se situează pe primul loc în Europa, arată datele biroului european de statistică Eurostat. Prin comparaţie, o gospodărie din Marea Britanie alocă mai puţin de 9% din venituri pe alimente, iar una din Norvegia 12%. Ponderea mare a alimentelor în totalul cheltuielilor unei gospodării din România vine tocmai în contextul în care preţul unor produse precum carne, lactate, fructe sau băuturi răcoritoare este asemănător cu cel din ţările vestice, însă acolo salariile sunt şi de cinci-şase ori mai mari decât cele din România. În situaţia în care o mare parte din venituri merg pe mâncare, alături de utilităţi şi transport, sumele rămase pentru răsfăţ precum vacanţe sau pentru educaţie şi sănătate sunt foarte mici.
Pentru o analiză comparabilă, ZF a luat în calcul şi TVA la produse alimentare, care este de 9% în România încă din iunie 2015, după ce anterior se afla la 24%. În Germania, TVA la alimente este chiar mai mică, respectiv de 7%, în timp ce pe alte pieţe diferă în funcţie de categoria de produse analizate.