Performanţele învăţămîntului artistic de la malul mării sînt de necontestat, numeroşi tineri constănţeni talentaţi, din toate domeniile artei, pregătiţi la Constanţa şi absolvenţi ai unor instituţii de profil cu tradiţie, precum Şcoala Populară de Artă şi Liceul de Artă, devenit între timp, Colegiul Naţional de Arte “Regina Maria“, găsindu-şi afirmarea atît în ţară, cît şi peste hotare. În ultimii ani, o nouă instituţie, de data aceasta de învăţămînt superior, tinde să devină o adevărată pepinieră de artişti profesionişti, tînăra Facultate de Arte a Universităţii “Ovidius“ bucurîndu-se de rezultatele remarcabile obţinute de studenţii săi, atît la examenele de licenţă, cît şi la diverse concursuri şi manifestări artistice. Mai mult, din anul 2006, Constanţa a devenit deţinătoarea unicului Conservator din România în cadrul căruia studenţii beneficiază de susţinerea examenului de licenţă pe scena unei instituţii profesioniste, cum este cea a Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski“, acompaniaţi de orchestra Companiei de Operă, sub bagheta unui prim-dirijor.
Astfel, despre Catedra de Canto a Facultăţii de Arte se poate afirma că este cea mai performantă la nivel naţional prin activitatea pe care o desfăşoară, aceasta aflîndu-se, acum, la cea de-a doua producţie integrală de operă (scenografie autentică, regie, costume şi viziune interpretativă proprii), cu două distribuţii compuse exclusiv din studenţi. După ce au surprins cu spectacolul “Nunta lui Figaro“, de W. A. Mozart, în 2006, Comisia de Licenţă a Conservatorului “George Enescu“ din Iaşi, care, potrivit decanului Facultăţii de Arte a Universităţii “Ovidius“, prof. univ. dr. Florenţa Marinescu, şi-a exprimat încîntarea de a vedea asemenea rezultate la Constanţa, studenţii din anii terminali pregătesc o nouă producţie. Este vorba tot despre un titlu important din repertoriul mozartian, “Cosi fan tutte“, spectacol care va avea, de asemenea, două distribuţii şi va fi susţinut, în luna iunie, tot pe scena Teatrului Naţional “Oleg Danovski“. În cadrul spectacolului de operă “Cosi fan tutte“ vor evolua studenţi din anii III şi IV. Scenografia este realizată de Ovidiu Felipov, costumele sînt create de Radu Făgărăşan, conducerea muzicală îi aparţine maestrului Radu Ciorei, iar regia spectacolului este semnată de Florenţa Marinescu.
În prezent, Catedra de Canto a Facultăţii de Arte se află în plin proces de acreditare. Potrivit decanului Facultăţii de Arte, Florenţa Marinescu, dosarul de acreditare urmează să fie depus la Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţămîntul Superior (ARACIS). În cei şapte ani de cînd funcţionează, Catedra de Canto a reuşit să se impună în faţa unor Conservatoare cu tradiţie de peste 100 de ani, precum cele din Cluj şi Iaşi, absolvenţii săi devenind solişti de operă, corişti, cadre didactice, funcţionari în instituţiile publice de cultură, consilieri pe probleme artă şi cultură, cercetători, publicişti. Pînă acum, promovabilitatea la examenele de licenţă a fost 100%, iar anul trecut, pentru prima dată în istoria învăţămîntului superior românesc, s-au obţinut şapte note de 10.