Câteva adevăruri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

Câteva adevăruri

Eveniment 06 Octombrie 2010 / 00:00 381 accesări

După protestele de ieri ale dascălilor, care n-au părut intimidaţi de dispariţia mamei preşedintelui, am reflectat la câteva dintre adevărurile pe care le-a scos la iveală actuala criză din România. Ele sunt de diverse naturi şi au semnificaţii diferite. Nu le pot inventaria pe toate, dar voi trece în revistă câteva, pe care le consider mai importante.

Mai întâi este vorba despre adevărul surprinzător al preţului unor alimente şi al altor produse. În pofida faptului că mărirea TVA-ului a scumpit majoritatea preţurilor, scăzând puterea de cumpărare a populaţiei, am fost uimit să descopăr cât de numeroase au devenit ofertele promoţionale ce încearcă să relanseze consumul. Nu este vorba doar de unele alimente din supermarketuri sau mâncăruri de tip fast-food ale unor firme celebre, ci şi de produse electronice şi electro-casnice de larg consum, ajungând chiar până la unele mărci de autoturisme, dacă aţi urmărit reclamele în care eşti anunţat, de pildă, că firmele suportă creşterea TVA-ului. Abia în acest fel ne dăm seama ce adaos comercial aveau toate aceste produse şi ce profituri au făcut firmele respective până acum!

Al doilea adevăr, complet diferit, de data asta de natură politică, ieşit la iveală mai ales în ultima vreme, este ceea ce europarlamentarul Cristian Preda a numit \"bolşevizarea\" PDL-ului, sărind în apărarea unor colegi fie suspendaţi din partid, ca Gelu Vişan, fie care şi-au exprimat dezacordul faţă de transformarea lor într-o \"maşinărie parlamentară de voturi\", motiv pentru care au intenţia să părăsească PDL-ul în număr din ce în ce mai mare. \"Nu suntem măcar consultaţi, ci ni se cere doar să fim prezenţi şi să votăm, uneori chiar împotriva intereselor celor pe care îi reprezentăm în colegiile uninominale în care am fost aleşi!\" - au declarat câţiva dintre ei recent. În acest fel, un asemenea adevăr, pe care îl bănuia multă lume, a fost probat în mod public şi indubitabil, spre deozonoarea liderilor PDL şi incriminarea morală a lui Traian Băsescu...

În fine, cel de-al treilea posibil adevăr, scos la iveală de criză sub forma unei prognoze sociologice sumbre, ne dezvăluie faptul că persistenţa sărăciei în România va descuraja creşterea demografică a populaţiei până la nivelul la care ţara noastră, în 2040, de exemplu, va mai avea doar 16-17 milioane de locuitori, iar un român va trebui să muncească pentru 8 pensionari ce vor încasa venituri cam cu 50% mai mici decât azi! Vă vine să credeţi toate aceste adevăruri paradoxale pe care vi le-am enumerat?

Taguri articol


12