Catherine Ashton ar dori un avion de serviciu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Catherine Ashton ar dori un avion de serviciu

Externe 10 Martie 2010 / 00:00 346 accesări

Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a sugerat că doreşte să îi fie oferit un avion de serviciu, în scopul facilitării deplasărilor externe, după ce a fost criticată la acest capitol. Şefa diplomaţiei europene ar urma să parcurgă astfel aproximativ 500.000 de kilometri pe an, în interes de serviciu, în următorii cinci ani. De curând, Katherine Aston a fost criticată pentru că nu s-a deplasat în două locuri în aceeaşi zi, lipsind de la reuniunea miniştrilor europeni ai Apărării, în Spania, pentru a participa la învestirea noului preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici. Deocamdată nu se ştie dacă propriul avion de serviciu ar fi ajutat-o în această situaţie, dar este clar că şefa diplomaţiei europene nu poate depinde de cursele comerciale sau de bunăvoinţa altora.

Deocamdată, mai mulţi membri ai Parlamentului European şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu modul în care arată pe hârtie noul serviciu diplomatic al UE şi au ameninţat că vor bloca bugetul acestui nou organism. Europarlamentarii încearcă acum să se facă auziţi în negocierile aprinse privitoare la serviciul diplomatic. Ei se tem că actualele propuneri, redactate şi transmise de Catherine Ashton, săptămâna trecută, par să ia prea mult din ceea ce ţine direct de responsabilitatea Comisiei Europene. De asemenea, nu sunt incluse cerinţe-cheie aparţinând eurodeputaţilor, ca a avea control bugetar asupra serviciului. Cu toate că, oficial, nu au decât dreptul de a fi consultaţi în privinţa noului serviciu diplomatic, europarlamentarii spun că vor să profite de prerogativele lor de codecizie în privinţa regulilor legate de finanţe şi personal, ambele trebuind să sufere schimbări.

Serviciul diplomatic ar urma să aibă circa 6.000 de funcţionari, luaţi în mod egal din CE, secretariatul consiliului şi statele membre. Însă, căutarea unui echilibru de forţe între statele membre şi Comisie a dus la o bătălie aprigă la Bruxelles. În această dispută, PE este un aliat al Comisiei. Disputa a atins un astfel de nivel încât, săptămâna trecută, Marea Britanie şi Suedia i-au adresat o scrisoare lui Ashton, în care au promis suţinere pentru planurile ei şi au avertizat-o să nu cedeze prea mult în faţa Comisiei şi secretariatului consiliului. O sursă din UE a spus însă că aceste tensiuni nu constituie o surpriză, fiind vorba despre formarea primei noi instituţii din acest oraş în ultimii 50 de ani.



12