La 100g de mâncareputem ajunge chiar și la 169 de E-uri (aditivi alimentari), 31g de sare, de 6 ori mai mult decât recomandarea zilnică aOrganizației Mondiale a Sănătățiiși 81g de zahăr , de 3 ori mai mult decât recomandarea de 25 de grame de zahăr pe zi aOrganizației Mondiale a Sănătății, atrage atenția Info Cons,Asociație Natională pentruProtectia Consumatoruluisi PromovareaProgramelorsi Strategiilor dinRomânia.
Cred că este important și mai ales cred că ar trebui să fim mai atenți că nu numai numericul de aditivi, ci și faptul că peste 40 % din ei găsim de cel puțin 5-6 ori în la aceeași masă, ceea ce înseamnă că un singur aditiv se regăsește în mai multe produse din aceeași categorie.Și atunci cred că fiecare dintre noi ar trebuisă fim puțin mai responsabili.
Iar când discutăm despre responsabilitate nu mai putem să spunem că nu știm, subliniazăSorin Mierlea,Președinte InfoCons.
Ce soluții există?
Cred că este important să fim puțin mai atenți și mai responsabili, iar într-o perioadă în care calitatea vieții, bugetul nostru este tot mai diminuat, să fim mai atenți să cumpărăm mai deștept.
De multe ori auzim păi, ce să fac? E mai ieftin sau mă duc după preț. Dar în momentul în care cumpărăm, de exemplu, un salam care are doar 10 % carne și pare mai ieftin, carnea respectivă este exorbitant de scumpă, adaugăSorin Mierlea.
Care este amprenta de carbon asociată celor mai populare preparate de Crăciun?
De exemplu, dintr-un kg de amestec de carne tocată (vită și porc), 200 de grame de orez,4 cepe, 200 de grame de afumătură,pastă și suc de tomate și bineînțeles, foile de la 2 verze, obținem 50 de sarmale, echivalent a 35,52 kg de emisii de CO2e.
Asta înseamnă că, pentru a produce o singură sarma, vom avea o amprentă de carbon de 0,71 kg, de 10 ori mai mare decât cea a unei sarmale vegetale, în care carnea unei sarmale este înlocuită cu 25 g de ciuperci.