Când Codul fiscal şi legea salarizării unitare îşi vor uni forţele la 1 ianuarie 2018, mulţi bugetari nu numai că nu vor beneficia de majorarea salarială de Revelion, de 25%, dar vor pierde bani, arată o simulare obţinută de ECONOMICA.NET. Nu toţi bugetarii vor vedea majorarea salariului brut cu 25% programată de guvern la 1 ianuarie. Pentru că Legea cadru 153/2017 privind salarizarea unitară nu permite creşteri peste brutul prevăzut în grila unică pentru anul 2022. Multe instituţii au prevăzute diferenţe mici între salariile din 2017 şi 2022, care nu mai permit creşterea de 25% de la 1 ianuarie. Astfel, unii angajaţi vor primi majorarea brutului de 25%. Alţii, care sunt aproape sau în vârful grilei (la nivelul salariului de bază stabilit pentru anul 2022), numai 15% (în cazul Ministerelor Finanţelor, Muncii şi Justiţiei), iar restul una de doar 5%, potrivit legii citate.
Aşadar, comasarea contribuţiilor în dreptul angajatului nu va fi absorbită în tot statul la fel. Cei cu salarii medii spre mari vor pierde bani la 1 ianuarie.
O simulare de calcul, obţinută de ECONOMICA.NET, pe salariul unui funcţionar “middle management” indică o pierdere consistentă a salariului net în 2018. Simularea e făcută la brutul actual, după trecerea contribuţiilor în dreptul angajatului şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.
Rezultă că un director general adjunct, gradul I, care are astăzi un brut de circa 10.000 de lei, va pierde în urma comasării contribuţiilor circa 1.000 de lei din salariul net.
În anul 2018, potrivit prevederilor legii salarizării unitare vor fi creşteri de salarii la stat în mai multe etape.