România ar fi trebuit să găzduiască până în acest an peste 4.000 de refugiaţi ajunşi în Grecia şi Italia dinspre Africa şi Orientul Mijlociu, conform mecanismelor de relocare stabilite în 2015 de Comisia Europeană – aşa-numitele „cote obligatorii” de refugiaţi, cărora România li s-a opus şi a refuzat să le voteze, asemenea Ungariei, Cehiei şi Slovaciei, scrie Gandul. Cu toate acestea, cifra refugiaţilor care au ajuns în România în baza acestor mecanisme de colaborare intracomunitare este mult mai mică, pentru că numărul refugiaţilor eligibili pentru mutarea în altă ţară europeană este şi el mult mai mic decât estimase iniţial Comisia Europeană. Astfel, în România au fost trimişi până în prezent doar 710 persoane care au statut de refugiat şi care au ajuns prin migraţie ilegală în Italia şi Grecia. Cei mai mulţi provin din Siria, dar sunt şi refugiaţi din Irak, Eritreea sau Yemen. România avea alocat un număr de 4.180 de refugiaţi ajunşi în UE, conform deciziilor din 2015 ale Comisiei Europene, care au stabilit aşa-numitele cote obligatorii de refugiaţi şi faţă de care România, Ungaria, Cehia şi Slovacia s-au opus oficial, votând împotrivă în Consiliul European. Cele două mecanisme de relocare a refugiaţilor ajunşi dinspre Africa şi Orientul Mijlociu în UE, mai exact în Italia şi Grecia, unde situaţia era cea mai gravă în plină criză a migranţilor, vizau relocarea în total a 160.000 de refugiaţi în ţările UE, pentru a dispersa presiunea de pe Italia şi Grecia. Cu toatea acestea, cifrele la care s-a ajuns sunt mult mai mici.
România a primit până în prezent (luna iulie 2017), prin intermediul acestor mecanisme de relocare convenite cu UE, doar 710 persoane aflate „în nevoie de protecţie internaţională” şi care au ajuns ca urmare a migraţiei ilegale în Grecia şi Italia, conform datelor puse la dispoziţia Gândul de Inspectoratul General pentru Imigrări.
MIGRANȚII MUSULMANI AJUNȘI ÎN ROMÂNIA, ALIMENTAȚI CU MII DE EURO
Unii migranți ajunși în România primesc transferuri de bani de mii de euro, scrie Ziua de Vest. O chitanță confirmând un transfer de 1.150 de euro a fost găsită de un timișorean în Parcul Botanic din Timișoara, unde s-au aciuat mai mulți migranți musulmani. Transferul de bani dovedit de chitanță este datat 11 august anul curent. Sute de refugiați, dacă nu chiar mii, pentru că autoritățile nu au date reale, au ajuns în ultimele luni la Timișoara. Și au făcut din Parcul Botanic un punct de popas în drumul lor spre vestul Europei. Poliția Locală îi mai prinde din când în când, mai ales după ce sunt sesizați de cei care îi văd în zonă. Dar nimeni nu s-a gândit să cerceteze ce lasă imigranții în urma lor. Și, pe lângă mormane de gunoaie, lasă și lucruri ce ar trebui să fie interesante pentru cei care ar trebui să se ocupe de securitatea țării. Cum ar fi chitanțe de transferuri financiare de mii de euro, scrie presa locală. ”Deja știți că alerg prin Parcul Botanic din Timișoara noaptea, ziua și după-amiaza și am sunat de “n” ori la 112 pentru a veni să ridice imigranți legali și ilegali.Deja ştiți că adun în timpul alergării toate mizeriile aruncate pe aleile din parc iar în timpul alergării din această dimineață iată ce am găsit. Peste tot erau aruncate sticle apă minerală, de suc, ambalaje goale pe jos, deşi coșul de gunoi era la 4 m de bancă. Alături de gunoaie era această chitanță de 1150 de euro primită de FAQA NEJIRVAN SHEXMOS de la SALAM KHAIRI FERMAN, spune cetățeanul care a găsit chitanța pentru transferul de bani.