Căutarea avionului Malaysia Airlines continuă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mobilizare fără precedent

Căutarea avionului Malaysia Airlines continuă

Externe 15 Martie 2014 / 00:00 653 accesări

Un număr total de 57 de nave şi 48 de avioane din 13 ţări caută avionul de tip Boeing 777-200 al companiei Malaysia Airlines, dispărut la 8 martie cu 239 de persoane la bord, aceasta fiind cea mai amplă operaţiune de căutare de până acum. Ministerul Afacerilor Externe al Coreei de Sud a informat vineri că va trimite două avioane militare pentru a se alătura operaţiunilor de căutare ce se desfăşoară în Marea Chinei de Sud, strâmtoarea Malacca şi Marea Andaman. În schimb, Vietnamul a retrogradat de la „urgent“ la „normal“ nivelul operaţiunilor de căutare, după apariţia unor informaţii noi potrivit cărora avionul ar fi putut să zboare mai multe ore după ultimul contact.

Autorităţile malaeziene nu au putut încă stabili ce s-a întâmplat cu avionul companiei Malaysia Airlines şi cercetează toate pistele. Avionul care efectua cursa MH370 a decolat din Kuala Lumpur sâmbătă, la ora locală 0.41 (16.41 GMT, vineri), şi urma să ajungă la Beijing la ora 6.30, însă a dispărut de pe radar după 40 de minute de la decolare, când se afla deasupra mării între coasta de nord-est a peninsulei malaeziene şi sudul Vietnamului. Aeronava avea carburant pentru 7,5 ore de zbor şi transporta 227 de pasageri, printre care şapte minori, şi un echipaj format din 12 persoane. Surse oficiale au declarat, pentru un canal american de televiziune, că principalele două sisteme de comunicaţii ale avionului au încetat să mai transmită la un interval de 14 minute, ceea ce face plauzibilă ipoteza că ar fi fost ceva intenţionat, nu un accident.

EXTINDEREA ZONEI DE CĂUTARE O informaţie obţinută de agenţia Reuters susţine că datele de pe radarul militar sugerează că avionul Malaysia Airlines dispărut a deviat deliberat câteva sute de mile de la curs către insulele indiene Andaman, amplificând suspiciunile privind o neregulă. Guvernul malaezian susţine însă că nu poate confirma acest lucru. Reuters citează surse anonime şi nu precizează ce radar militar este la originea informaţiei. Investigatorii americani sunt, însă, convinşi de „intervenţia umană” în dispariţia avionului. Noua dezvăluire are loc în timp ce zona de căutare a fost extinsă din nou. După ce au început în mare, între Malaezia şi Vietnam, ultima localizare confirmată a avionului, eforturile s-au extins spre vest, în Oceanul Indian. Distrugătorul „USS Kidd“ al Flotei americane în Oceanul Pacific a fost trimis în Oceanul Indian pentru a contribui la căutări, a declarat comandorul William Marks. Pe de altă parte, experţii Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie a Chinei au informat că au detectat o activitate similară unui cutremur, pe fundul mării, în apele dintre Malaezia şi Vietnam, care, ţinându-se cont de ora şi locul în care s-a înregistrat, ar putea avea legătură cu dispariţia avionului.



12