Cavoul pictat de la Tomis şi ansamblul rupestru de la Basarabi, promovate peste hotare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cavoul pictat de la Tomis şi ansamblul rupestru de la Basarabi, promovate peste hotare

Cultură 20 Iulie 2006 / 00:00 2183 accesări

Reprezentanţi ai Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, dar şi ai muzeelor din Călăraşi, Giurgiu, Olteniţa, Mangalia, Silistra, Dulovo, Tutrakan, Dobrici şi Varna au participat, pe data de 18 iulie, la Silistra, în Bulgaria, la o nouă întîlnire în cadrul unui proiectul transfrontalier de colaborare. În cadrul reuniunii, fiecare muzeu a prezentat obiective eligibile pentru un proiect "PHARE-CBC", avînd ca temă "Locuri sacre, la Dunărea de Jos". Obiectivul proiectului transfrontalier este de a valorifica, turistic, aceste obiective sacre, în cadrul unui circuit de vizitare. De asemenea, reprezentanţii celor zece muzee au discutat şi unele probleme legate de finanţarea proiectului, în special de contribuţia fiecărei instituţii la această colaborare a cărei valoare materială poate depăşi 700.000 de euro. "În cadrul discuţiilor, am convenit cu partenerii noştri de la Varna să contactăm agenţii turistice bulgăreşti, care să organizeze excursii de o zi, pe un traseu cuprins între litoralul bulgăresc şi Constanţa, avînd obiectivul explicit de vizitare şi promovare a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie", a precizat directorul instituţiei constănţene, dr. Constantin Chera.

Directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, dr. Constantin Chera, a declarat că, la întîlnirea din Bulgaria, a propus ca obiective sacre ce merită a fi promovate peste hotare, cavoul pictat hipogeu de la Tomis şi ansamblul rupestru monahal de la Basarabi. Mormîntul hipogeu cu pictură murală în interior, datînd din anul 330 d.H., din timpul împăratului Constantin cel Mare, mormînt descoperit în luna februarie a anului 1988, deasupra plajei Modern din Constanţa. Directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, arheologul Constantin Chera, a declarat că mormîntul a fost descoperit împreună cu colegul lui, Virgil Lungu. Cavoul a aparţinut unei familii înstărite şi a fost folosit pînă la începutul secolului al V-lea d.Hr. De altfel, în zonă au mai fost descoperite aproape 200 de morminte din aceeaşi perioadă.

Ansamblul de monumente rupestre de la Basarabi este unul din cele mai importante vestigii ale evului mediu timpuriu din Dobrogea, fiind, din punct de vedere cronologic, primul monument religios al acestei zone, cu similitudini stilistice şi arhitectonice şi în alte locuri din spaţiul balcanic. Complexul rupestru de la Basarabi cuprinde lăcaşuri de cult, galerii ramificate sub formă de labirint, cavouri, morminte, locuinţe, toate săpate în masivul de cretă. Vizitatorii vor putea admira acolo şi vetre, locuinţe construite în apropierea încăperilor rupestre, un cimitir şi o carieră de factură romană, dezvoltată sub formă de bazine succesive, în trepte.

Unul dintre obiectivele principale ale întîlnirii de la Silistra a fost acela de iniţiere a demersurilor legate de înfiinţarea unui site comun al celor zece muzee semnatare ale proiectului transafrontalier. Site-ul, care va fi construit peste aprox. o lună, va putea fi accesat pe adresa: www.lowerdanubemuseums.ro de către publicul din întreaga lume, care doreşte să afle informaţii referitoare la cultura, istoria şi arheologia Dunării de Jos.



Ştiri recomandate

12