Caz excepțional la Spitalul de Urgență Constanța! Unul la 200.000!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ultimii aproape 20 de ani Între viață și moarte!

Caz excepțional la Spitalul de Urgență Constanța! Unul la 200.000!

Sănătate 22 Decembrie 2015 / 18:13 17334 accesări

Dr. Nicolae Zisu, specialist de obstetrică - ginecologie în SCJU: ”Este o pacientă neurmărită, neinvestigată, neluată în evidență nici la medicul de familie”

Dr. Nicolae Zisu, specialist de obstetrică - ginecologie în SCJU: ”Este o pacientă neurmărită, neinvestigată, neluată în evidență nici la medicul de familie”

Șeful Clinicii de Obstetrică - Ginecologie 1 a SCJU, prof. univ. dr. Vlad Tica: ”Ei sunt în general feminini, termenul „siamez“ vine de la doi gemeni conjugați născuți în Siam, în 1811”

Șeful Clinicii de Obstetrică - Ginecologie 1 a SCJU, prof. univ. dr. Vlad Tica: ”Ei sunt în general feminini, termenul „siamez“ vine de la doi gemeni conjugați născuți în Siam, în 1811”

Dr. Mihnea Avram, director medical SCJU

Dr. Mihnea Avram, director medical SCJU

Prof. univ. dr. Constantin Tica, sef clinică Chirurgie și ortopedie pediatrică

Prof. univ. dr. Constantin Tica, sef clinică Chirurgie și ortopedie pediatrică

Medici ai Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Constanța s-au confruntat cu un caz excepțional în dimineața de 22 decembrie. În ultimii aproape 20 de ani nu au mai avut parte de așa ceva. O pacientă de 24 de ani, din Valu lui Traian, mamă a 5 copii, a adus pe lume siameze, a declarat directorul medical al SCJU, dr. Mihnea Avram. Femeia, gravidă în 33 - 34 de săptămâni, a aflat în ultima clipă că va aduce pe lume doi copii, însă nu sănătoși. ”S-a crezut inițiat că este vorba despre o sarcină gemelară, cu probleme, însă nu a fost așa. Au fost siameze, lipite în zona toracelui, a sternului și abdomenului”, a adăugat directorul medical. Dr. Nicolae Zisu, specialist de obstetrică - ginecologie în cadrul SCJU, unul dintre medicii care au luat parte la intervenție, a declarat că prezentația copiilor a fost transversă, implicit impunea intervenția de cezariană, în regim de urgență. ”S-a suspicionat ceva în neregulă în timpul ecografiei”, a adăugat el. Acum, pacienta este bine, a evoluat foarte bine până în momentul de față. ”Copiii sunt la neonatologie, sunt în curs de investigație”, a declarat dr. Zisu. El a adăugat că femeia nu a înțeles prea bine despre ce este vorba, dar i s-a tot explicat. ”Este o pacientă neurmărită, neinvestigată, neluată în evidență nici la medicul de familie. Este a 6-a sarcină a femeii. Ceilalți copii sunt bine”, a spus medicul specialist.

EXTREM DE RAR! Șeful Clinicii de Obstetrică - Ginecologie 1 a SCJU, prof. univ. dr. Vlad Tica, a declarat că asemenea cazuri, ”de gemeni conjugați” în diverse părți ale corpului, în cazul de față sub denumirea de toracopagi, sunt extrem de rare, chiar excepționale. ”Se întâmplă rar, unul la 200.000 de nașteri. Noi avem aproximativ 3.500 de nașteri pe an, asta înseamnă că se întâmplă foarte rar. Ei sunt în general feminini, termenul „siamez“ vine de la doi gemeni conjugați născuți în Siam, în 1811. E un caz interesant (fraţii Bunker - n.r.), au fost utilizați în expoziții, au trăit până la 63 de ani, s-au căsătorit și au avut 21 de copii”, a declarat profesorul.

ANOMALIE DE SEGMENTARE Șeful Clinicii a explicat că în astfel de situații avem de-a face cu ”o anomalie de segmentare: dintr-un singur ou fecundat, acești doi gemeni, în mod normal, în procesul de evoluție se separă”. ”Această separare poate să nu fie completă, în momentul când cei doi embrioni rămân alipiți la o anumită parte a lor”, spune prof. univ. dr. Tica.

CEI MAI MULȚI GEMENI DECEDEAZĂ PÂNĂ LA PRIMA ANIVERSARE.

Dacă pacienta ar fi fost în evidențele medicilor și s-ar fi depistat faptul că poartă în pântece siameze, lucrurile nu s-ar fi schimbat, totuși, prea mult în ceea ce privește soarta copiilor. ”Există intervenții in utero, dar nu pentru separarea unor siamezi. Până la urmă, evoluția sarcinii ar fi fost oarecum similară. Atitudinea este diagnostică, pentru că, în cazul în care s-ar ști despre un asemenea caz, ar fi protecție pentru a nu naște prematur; orice sarcină gemelară are aproape 60 - 70% risc de naștere prematură, în primul rând, iar în al doilea rând, nașterea în condiții de maternitate de nivel 3, cum este cazul maternității noastre. Și anume, anunțat înainte chirurgia pediatrică, cu evoluție, investigație intrauterin, poate chiar cu pregătirea echipei operatorii”, a explicat prof. univ. dr. Vlad Tica.

Nu se cunosc motivele pentru care această separare nu se realizează.

”Posibil un singur ficat!”

Primele examinări în cazul copiilor au fost făcute, dar acestea continuă, a declarat, pentru ”Telegraf”, șeful Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, prof. univ. dr. Constantin Tica. ”Deocamdată se pune problema de supraviețuire. Împreună au 3.000 de grame. Intervențiile de separare în cazul lor nu constituie, deocamdată, o urgență. Ei sunt intubați. Trebuie analizat, văzut ce au în comun. Din primele investigații s-ar părea că ar avea în comun ficatul”, a declarat profesorul. Șeful Clinicii a apreciat că s-ar putea face o intervenție de separare chiar dacă există ficat unic. Prof. univ. dr. Constantin Tica a declarat că la SCJU a mai fost un caz asemănător în urmă cu aproape 20 de ani, dar atunci siamezii au supraviețuit doar câteva ore.

ÎN LUME SUNT CIRCA 250 DE OPERAȚII REUȘITE PÂNĂ ACUM.

El a povestit că a avut ocazia să le cunoască, personal, pe siamezele anilor 1980, Lina și Gherghina Boaru. Ele erau lipite în dreptul inimii, de la stern la ombilic. Cum în anii '80 nu se putea face nimic pentru ele în țară, iar mama lor se temea că fetele vor ajunge la un circ, ele au avut o șansă salvatoare. O echipă de 28 de medici din Elveția s-a chinuit mai bine de 10 ore pentru a le separa pe fete. Au reușit! Cazul lor a fost cel de-al treilea din lume ca gravitate.

Deocamdată, fetele născute în SCJU sunt mult prea mici pentru ca să se pună problema de intervenție chirurgicală.

Medicii au decis transportul siamezelor, cu un elicopter SMURD, la Spitalul Marie Curie din București.

Taguri articol


12