Caz rezolvat după 33 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi

Caz rezolvat după 33 de ani

Monden 26 Mai 2012 / 00:00 457 accesări

O ANCHETĂ CELEBRĂ Poliţia din New York a anunţat că un bărbat a recunoscut că l-a strangulat pe Etan Patz, un copil dat dispărut în urmă cu 33 de ani, în Manhattan, acesta părând să fie deznodământul unei drame care a traumatizat oponia publică din America. Pedro Hernandez, plasat în stare de arest, a mărturisit că l-a sufocat pe Etan Patz în pivniţa unei băcănii din Manhattan. Bărbatul, pe atunci în vârstă de 19 ani, l-a atras pe copil în pivniţa magazinului în care lucra, oferindu-i un suc. După ce l-a ucis dintr-un motiv necunoscut, s-a debarasat de cadavru punându-l într-un sac de plastic la gunoi. În cadrul reconstituirii, Pedro Hernandez i-a condus pe anchetatori la locul crimei. Părinţii lui Etan Patz locuiesc în continuare în acelaşi apartament şi au fost avertizaţi în legătură cu această mărturisire.

În luna aprilie, după ani de linişte, poliţia oraşului şi FBI au redeschis ancheta, săpând în pivniţa de la colţul străzii. Înarmaţi cu picamere, zeci de anchetatori au spart o dală de beton a pivniţei, până la pământ şi până la baza pereţilor, după care au luat fragmente pentru a le examina. Dar se pare că nu au găsit nimic. Pedro Hernandez este cel puţin al treilea bărbat identificat ca suspect în acest caz, dar primul care a fost inculpat. Un deţinut condamnat pentru agresarea altui copil, Jose Antonio Ramos, prietenul fostei bone a lui Etan Patz, a fost suspectat în trecut şi găsit vinovat în cursul unei proceduri civile. Luna trecută, a apărut şi numele unui alt bărbat, Othniel Miller, care îl cunoştea pe băiat şi care muncea în apropiere de domiciliul acestuia, deoarece acesta utiliza, la vremea faptelor, pivniţa percheziţionată de anchetatori.

SEMNE DE ÎNTREBARE Etan Patz a dispărut pe data de 25 mai 1979, în cartierul SoHo din sudul Manhattanului, aceasta fiind prima dată când părinţii săi îi permiteau să meargă singur până la staţia autobuzului şcolar, la mai puţin de 100 de metri de locuinţă. Copilul a fost abordat de Pedro Hernandez în staţia de autobuz. Anchetatorii cred mărturia acestuia, din cauza detaliilor pe care bărbatul le-a furnizat. Pedro Hernandez, de origine portoricană, nu are cazier judiciar şi deocamdat nu şi-a explicat actul. Poliţia a ajuns la el, luna trecută, pe baza unei mărturii. Dispariţia misterioasă a băiatului cu un zâmbet frumos, a cărui fotografie, făcută de tatăl său, un fotograf, a fost amplasată la vremea respectivă pe sticlele de lapte, într-o încercare de a face ancheta să avanseze, a traumatizat America. Milioane de părinţi le-au interzis, ulterior, copiilor lor să se ducă singuri la şcoală sau să se joace afară. În 1983, preşedintele Ronald Reagan a proclamat data de 25 mai, Ziua Naţională a Copiilor Dispăruţi. Centrul Naţional american pentru Copii Dispăruţi (NCMEC) a fost creat în anul următor.

PAZA BUNĂ Organizaţiile nonguvernamentale europene responsabile de combatarea dispariţiilor de copii şi abuzurilor sexuale împotriva minorilor cer UE să depună mai multe eforturi pentru promovarea în rândul cetăţenilor comunitari a liniei telefonice speciale pentru copiii dispăruţi. Apelul vine în contextul Zilei Internaţionale a Copiilor Dispăruţi. Federaţia europeană pentru copiii dispăruţi şi exploataţi sexual, reprezentând 28 de organizaţii nonguvernamentale care activează împotriva dispariţiei copiilor şi exploatării sexuale a minorilor, a lansat, vineri, o campanie pentru a creşte nivelul de conştientizare privind linia telefonică specială pentru astfel de cazuri, 116 000. Aproape 90.000 de apeluri telefonice care semnalau presupuse cazuri de copii dispăruţi au fost primite anul trecut. Băieţii dispar în număr mai mare ca fetele. Majoritatea minorilor dispăruţi au 13 ani sau peste. Unul din opt copii dispăruţi ajung să cerşească sau să fure pentru a supravieţui, în timp ce 25% dintre ei se confruntă cu riscuri serioase, relevă raportul. Federaţia a lansat o înregistrare video în toate ţările unde este disponibil numărul 116 000. Înregistrarea promovează această linie telefonică şi va fi difuzată la televiziunile şi cinematografele din întreaga Europă. Organizaţiile nonguvernamentale au lansat totodată, în parteneriat cu Google, un motor de căutare pe internet, unde părinţii şi rudele copiilor dispăruţi pot obţine informaţii despre aceştia.

Taguri articol


12