Cazinoul Constanţa, un veac de la inaugurare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cazinoul Constanţa, un veac de la inaugurare

Cultură 14 August 2010 / 00:00 692 accesări

Pentru a marca cei 100 de ani care se împlinesc, în această duminică, de la inaugurarea clădirii simbol a Constanţei, Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, Asociaţia Arhiviştilor şi Prietenilor Arhivelor „Ovidius” Constanţa şi Muzeul Marinei Române au vernisat, ieri, o expoziţie foto-documentară, „Cazinoul Constanţa, la un secol de la inaugurare”. Evenimentul a avut loc în holul Muzeului Marinei Române, în prezenţa directorului instituţiei gazdă, căpitan-comandor dr. Olimpiu Manuel Glodarenco, a consilierului superior din cadrul Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, dr. Constantin Cheramidoglu şi a arhitectului Radu Cornescu, ale cărui fotografii, din colecţia personală, au fost expuse publicului.

„La sfârşitul secolului al XIX-lea, vizitatorii Constanţei din timpul sezonului de băi se puteau distra serile cu plimbările pe bulevardul Elisabeta, în pavilionul de pe faleza respectivă, unde se putea asculta muzica fanfarei militare, se consumau preparatele bufetului şi se dansa. Cu timpul, oraşul a început să fie frecventat de un număr din ce în ce mai mare de vizitatori, astfel că s-a simţit lipsa unui local construit special pentru distracţia turiştilor, unde să se poată susţine spectacole, concerte, asemănător celor existente în staţiunile europene consacrate”, a menţionat dr. Constantin Cheramidoglu.

Expoziţia este structurată pe mai multe domenii de interes precum: „Documente privind construcţia Cazinoului”, „Lucrările de refacere a Cazinoului după Primul Război Mondial”, „Evenimente deosebite ce aveau loc la Cazino”, „Documente privind orchestrele ce cântau la Cazino”, „Din viaţa Cazinoului constănţean”. O premieră pentru această expoziţie o constituie prezentarea planurilor Cazinoului realizate de arh. Daniel Renard, despre care se spusese multă vreme că ar fi pierdute, printre documente aflându-se şi un inedit act ce atestă susţinerea unor concerte la malul mării de către Eduard W. Strauss, fiul lui Johann Strauss.

„Între Primăria Comunei Constanţei, reprezentată prin Titus Cănănău, primar, pe de o parte şi dl. Eduard W. Strauss, de altă parte, s-a încheiat următorul contract: Subsemnatul Eduard W. Strauss mă oblig a cânta pe timpul sezonului de vară în anul 1911 la Cazinoul Comunal din Constanţa, cu orchestra mea compusă din (16) şase spre zece persoane inclusiv persoana mea, şi având următoarele elemente: patru violojne prime, două viole obligat, un Celo, un contra-bas, un flaut, un clarneto, un piston, un tronbon, un tamburin, un harmonium şi un piano. Durata contractului este de două luni şi jumătate începând de la 1 iulie până la 15 septembrie 1911”, se specifică în contractul încheiat între Primăria Comunei Constanţei şi muzician.

La eveniment au mai fost prezenţi directorul Bibliotecii Universităţii „Ovidius” şi al editurii „Ex Ponto”, Ioan Popişteanu, directorul Muzeului Militar „Ferdinand I”, Filiala Constanţa, dr. Costin Scurtu şi consilierul principal în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional Constanţa, dr. Marian Zidaru.

Taguri articol


12