Cazinoul din Constanța va fi reabilitat până în 2016

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Certificatul de urbanism pentru restaurare, eliberat

Cazinoul din Constanța va fi reabilitat până în 2016

Justiție 13 Noiembrie 2014 / 00:00 774 accesări

UN PAS ÎNAINTE Clădirea de care se leagă o mare parte din istoria și cultura orașului Constanța, Cazinoul, va redeveni, în doi ani, bijuteria de odinioară. După transferul clădirii în administrarea Companiei Naționale de Investiții (CNI), în vederea reabilitării din fonduri guvernamentale, Primăria municipiului Constanța a eliberat, în 7 noiembrie, certificatul de urbanism pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului. Documentul este valabil până în 2016, deci CNI are la dispoziție fix 24 de luni să se ocupe de reabilitarea completă a clădirii-simbol. În caz contrar, Cazinoul va reveni în administrarea municipalității. Este un important pas înainte, în ciuda piedicilor pe care guvernele PDL le-au pus în calea dezvoltării Constanței. Demersurile pentru restaurarea Cazinoului vin în contextul în care Faleza și promenada din preajma monumentului au fost complet reamenajate, în spiritul începutului de secol XX.

ISTORIE TUMULTUOASĂ Încă dinainte de a fi construit, Cazinoul din Constanța a avut parte de multe provocări. Planurile după care a fost construit au fost modificate din cauza politicii din vremea respectivă, iar destinaţia clădirii a fost schimbată în numeroase rânduri. Prima construcție a fost ridicată în 1880, fiind realizată din lemn. Construirea efectivă a Cazinoului a început în 1904, iar planurile iniţiale au fost întocmite de arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic a fost inspirat din tradiţiile artei româneşti. După terminarea fundaţiilor, planurile au fost schimbate. De noile proiecte s-a ocupat arhitectul elveţian Daniel Renard. Clădirea, construită în stil Art Nouveau, a fost finalizată în 1910 și inaugurată un an mai târziu, când Primăria a autorizat organizarea jocurilor de noroc. Lucrări de restaurare și modernizare a Cazinoului au fost efectuate prima dată în 1937, apoi în 1986, de mai mulți artiști plastici români.

TERGIVERSĂRI În timp, clădirea s-a deteriorat, iar odată cu discuțiile privind reabilitarea ei, au început și disputele. În 2006, încercările Primăriei de reabilitare a Cazinoului au fost blocate de Guvernul Alianţei PNL + PD. În 2007, Cazinoul a fost concesionat, pentru 49 de ani, grupului „Queen” din Israel. După numeroase tergiversări cauzate de guvernele portocalii, autoritățile locale au preluat înapoi clădirea mai deteriorată decât era. Cu Cazinoul din nou în administrare, primarul Constanței, Radu Mazăre, a încercat să găsească alte soluții. A purtat discuții cu mai mulți investitori străini și a luat în calcul mai multe variante. Însă toți investitorii s-au retras din cauza diverselor dificultăți birocratice. Din cauza deteriorării continue, în ultimii șase ani, costurile pentru restaurarea edificiului au crescut de la 10 milioane de euro la 12-14 milioane de euro, fără a include cheltuielile pentru dotarea clădirii, de aproximativ cinci milioane de euro. În cadrul ședinței Consiliului Local Constanța de luna trecută, municipalitatea a transferat clădirea Cazinoului în administrarea CNI. Astăzi, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, alături de vicepremierul Liviu Dragnea vor vizita edificiul, moment în care vor anunța oficial restaurarea sa. O garanție a faptului că, după „furtunile” îndurate în ultimii ani, Cazinoul ar putea redeveni bijuteria de odinioară.



12