Cazinoul din Constanța, din nou în gura lumii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cazinoul din Constanța, din nou în gura lumii

Cultură 15 Ianuarie 2018 / 09:35 3932 accesări
Asociația ARCHÉ a propus Cazinoul din Constanța pentru lista celor mai periclitate situri din Europa

Asociația ARCHÉ a propus Cazinoul din Constanța pentru lista celor mai periclitate situri din Europa

Asociația ARCHÉ a propus Cazinoul din Constanța pentru lista celor mai periclitate situri din Europa, publicată bianual de Europa Nostra - federație paneuropeană - ca parte a programului "7 Most Endangered". Astfel, un eveniment, care va avea loc pe 17 ianuarie, la Constanța, va reuni reprezentanți ai diferitelor instituții implicate de-a lungul timpului în gestionarea clădirii, precum și organizații și instituții cu atribuții în domeniul protecției patrimoniului, cum ar fi Compania Națională de Investiții, Primăria Constanța sau Institutul Național al Patrimoniului / Ministerului Culturii.

Evenimentul este deschis publicului larg și presei și este precedat de un tur ghidat al Cazinoului, urmat de o dezbatere închisă, moderată de un membru al Consiliului European al Arhitecților cu experiență relevantă în proiecte de revitalizare urbană. „Scopul dezbaterii este conjugarea și optimizarea eforturilor existente, având în vedere faptul că instituțiile prezente la dezbatere au responsabilități și atribuții diferite, dar complementare, în ceea ce privește prezentul și viitorul Cazinoului, monument istoric de importanță națională și simbol al orașului“, transmit organizatorii evenimentului.

Programul a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra, în colaborare cu Institutul Băncii Europene de Investiții, ca partener fondator, și de către Consiliul Băncii Europene de Dezvoltare, ca partener asociat. Sunt identificate monumente și situri din Europa aflate în pericol de distrugere și sunt mobilizați parteneri publici și privați, pe plan local, național și european, pentru a găsi un viitor viabil pentru acestea. Patrimoniul românesc a beneficiat și în trecut de sprijin prin programul "7 Most Endangered". În 2014, experții internaționali au realizat, alături de societatea civilă, o strategie de salvare a 60 de biserici de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei. Lista scurtă de 12 situri va fi anunțată pe 16 ianuarie 2018. Lista finală a celor 7 situri se va anunța pe 15 martie 2018.

Asociaţia ARCHÉ

Asociaţia ARCHÉ este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, ce are ca scop cercetarea, protejarea, valorificarea şi promovarea patrimoniului construit. De la fondarea sa, ARCHÉ şi-a dorit să devină o platformă de dialog atât între specialişti din diferite domenii, cât şi între specialişti şi publicul larg. EchipaARCHÉ este alcătuită de tineri profesionişti din domenii precum arhitectură, istorie, istoria artei, economie şi comunicare.

Principalul proiect al asociaţiei este Monumente Uitate, care cercetează de peste şase ani reşedinţele nobiliare extraurbane de pe actualul teritoriu al României.

Alte activităţi ale asociaţiei cuprind organizarea de tururi culturale, expozitii, workshop-uri de fotografie, precum şi alte activităţi ce au ca scop promovarea patrimoniului din România şi a diversităţii sale culturale. De asemenea,ARCHÉ este prezentă şi în domeniul academic, echipa sa participând la simpozioane şi conferinţe dedicate patrimoniului cultural.

Cazinoul din Constanța

Cazinoul, aflat pe faleza din Constanța, este o clădire istorică - emblemă a municipiului, construită în anul 1909 și inaugurată în luna august a anului 1910.

În zona în care se află astăzi, a existat, între 1880 și 1902, o construcție de lemn, o cazină, cum se numea - loc pentru spectacole de teatru, baluri, loc de divertisment pentru turiști. Construcția unui edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene a început în anul 1904. Inițial, planurile au fost întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești. După terminarea fundațiilor, însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredințând modificarea lor unui arhitect francez,Daniel Renard, care renunță la specificul stilului românesc în favoarea unui stilArt Nouveau,sub influența cosmopolită a cazinourilor epocii. Lucrările de construcție ale celebrului edificiu constănțean s-au încheiat în 1910, când a fost și inaugurat (în 1912 au avut loc ultimele retușuri).



12