Cazinoul, clădirea-simbol a Constanței, s-a redeschis publicului, sâmbătă și duminică, peste 5.000 de constănțeni trecându-i pragul, atrași fiind de ideea de a intra în această clădire acum în ruină, dar care cândva era un loc al luxului și al elitelor din țară, dar și din Europa. Oportunitatea de a intra în Cazino a fost oferită de manifestările dedicate Zilei Dobrogei, prilej cu care s-au vernisat expozițiile „Cazinoul din Constanţa. Scurtă istorie în imagini” și „Dezvoltarea oraşului modern Constanţa în raport cu vestigiile cetăţii antice Tomis”, organizate de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), filiala Dobrogea.
Evenimentul s-a bucurat de un real succes, vernisajul fiind susţinut, sâmbătă, de directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, de arhitectul Radu Cornescu şi de preşedintele OAR - Dobrogea, Alexandru Bălan. Cu acest prilej, Radu Cornescu a lansat ediția a III-a a albumului: „Cazinoul din Constanța - Scurtă istorie în imagini”.
RESTAURAREA, ÎN PRIMĂVARĂ? La eveniment a luat parte şi primarul Constanţei, Decebal Făgădău. „Am vrut să arătăm Cazinoul așa cum este el astăzi, tocmai pentru a nu mai lăsa niciodată ca un simbol al Constanței să ajungă în această stare. În momentul de față, alături de colegii noștri de la Compania Națională de Investiții facem toate eforturile pentru a ne pune cât mai repede la treabă. Municipiul Constanța nu va avea alt rol decât acela de supervizor al lucrărilor. Cu ajutorul colegilor din Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), filiala Dobrogea, vom constitui aici o comisie care să supervizeze lucrările. În momentul de față, procedura de licitație a fost contestată. Au participat cinci companii, licitația a fost anulată și toate cele cinci companii au contestat anularea licitației. Proiectarea lucrărilor durează trei luni, iar execuția lucrărilor durează 24 de luni. În momentul de față, sumele sunt cuprinse în bugetul național al Companiei de Investiții. Vorbim de 9,2 milioane de euro. Sper ca în sezonul nostru să avem timp de hârtii, iar în primăvară să ne apucăm de treabă”, a spus primarul Decebal Făgădău.
DE LA HUNEDOARA LA BUCUREȘTI Itinerată la Hunedoara, Baia Marea și Suceava, expoziția va fi donată muzeului Cazinoului - care se va deschide după reabilitare -, nu înainte însă de a-și continua periplul prin țară, în decembrie fiind prezentată la București.
„Există în această expoziție imagini rare, pe care nu le au mulți colecționari. Este vorba despre imaginea Kursaal-ului, primul cazino. A fost foarte greu să fac rost de ele, dar până la urmă am reușit cu ajutorul colecționarilor de la Asociația Filateliștilor Tomis”, a spus arhitectul Radu Cornescu.
onstănțenii au putut vedea imagini cu primele două cazinouri ale Constanței - Kursaalul și „casinul”, dar și cu etape de construcție ale actualului Cazino. „Sunt și imagini care surprind vizita țarului Nicolae al II-lea, în 1914, când trupele rusești și românești au defilat în fața Cazinoului. În timpul războiului a fost transformat în spital”, a mai spus Cornescu.
Citește și:
Sute de constănţeni vizitează Casinoul şi muzeele, de Ziua Dobrogei
Exclusivitate „Telegraf“: A murit artistul care a pictat Cazinoul