Cazinoul, văzut și descris de fotograful francez Romain Veillon

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pasiune pentru ruine

Cazinoul, văzut și descris de fotograful francez Romain Veillon

Eveniment 06 Iulie 2015 / 00:00 870 accesări

Unii l-au asemuit cu un profiterol, alții au spus că seamănă cu un dric, iar alții au fost copleșiți de frumusețea Cazinoului, în stil Art Nouveau, inaugurat pe 15 august 1910. Învăluit într-o aură de mister, care dă fiori - pe seama lui punându-se sinuciderile celor care au pierdut la jocurile de noroc -, Cazinoul Constanței, așa sumbru cum este de ceva timp, de când vânturile, valurile și vremurile și-au pus amprentele pe el, continuă să atragă atenția, să suscite interesul, să înfierbânte imaginația.

Nu există turist, român sau străin, care să nu se plimbe pe faleza Constanței și să nu se fotografieze cu el sau măcar să imortalizeze această clădire-simbol, pentru arhiva personală, pentru a putea spune „cu probe”: „Am fost acolo!”. Cazinoul este, probabil, cel mai fotografiat obiectiv turistic de pe întreg litoralul românesc, el este emblema Constanței, simbolul orașului de la malul Mării Negre.

„CEA MAI MĂREAŢĂ CLĂDIRE DIN ROMÂNIA” Atras de misterul său a fost și fotograful francez Romain Veillon, pasionat de clădirile abandonate. El a fotografiat Cazinoul, prezentându-l atât pe site-ul personal - http://romainveillon.com -, cât şi pe platforma online de divertisment boredpanda.com.

„În timpul unei călătorii recente în România, am avut şansa să fotografiez cazinoul abandonat din Constanţa”, scrie Romain Veillon în preambulul fotoreportajului publicat pe boredpanda.com și intitulat „Acest cazino abandonat a fost odată cea mai măreaţă clădire din România”.

„CONSTANȚA ARE O MOȘTENIRE UNICĂ” Pe site-ul său, Veillon prezintă istoricul Cazinoului, dar face și o descriere a Constanței: „Cel mai important oraș portuar, Constanța este situată la intersecția dintre est și vest. Are o moștenire unică: vestigii grecești, moschei, biserici pe lângă sinagogi. Toate acestea fac din oraș un loc unic, străbătut, de-a lungul istoriei, de mai multe influențe”. Fascinat de locurile abandonate, Romain Veillon călătorește, de trei ani, prin Europa pentru a găsi şi „aduce la viaţă”, prin fotografiile lui, clădiri şi locuri din ţări precum Bulgaria, Ungaria, Italia, Franţa şi Belgia.

La sfârșitul anului trecut, Primăria a transferat Cazinoul Constanța în administrarea Companiei Naționale de Investiții (CNI), ca o ultimă soluție pentru a salva monumentul, Guvernul alocând 9,5 milioane de euro pentru reabilitarea edificiului istoric.

Taguri articol


12