Cazul împotriva lui Berlusconi privind presupuse zboruri abuzive a fost clasat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cazul împotriva lui Berlusconi privind presupuse zboruri abuzive a fost clasat

Externe 21 Octombrie 2009 / 00:00 310 accesări

Tribunalul miniştrilor italieni a decis marţi să claseze investigaţiile împotriva premierului Silvio Berlusconi, care era suspectat de abuz în cazul unor presupuse zboruri guvernamentale. Tribunalul miniştrilor este instanţa însărcinată cu judecarea membrilor Guvernului, dar şi a premierului. Ancheta împotriva lui Berlusconi a fost declanşată la 3 iunie, în urma plîngerii depuse de o asociaţie a consumatorilor, Codacons, care l-a acuzat de folosirea abuzivă a unor zboruri guvernamentale. Scandalul a apărut după cîteva zile de la alegerile europene, în urma publicării unor fotografii în care cîntăreţul Mariano Apicella, asistentul său, precum şi o dansatoare de flamenco, coborau, în mai 2008, dintr-un avion guvernamental, în Sardinia, unde premierul deţine o vilă. ”Dacă, uneori, în aceste avioane au fost cîţiva pasageri în plus, acest lucru nu costă niciun cent, odată ce avionul era deja utilizat pentru efectuarea cursei; este o problemă de pragmatism”, se apăra premierul. Parchetul din Roma ceruse, încă de la jumătatea lui iunie, clasarea acestei plîngeri, argumentînd că, în cazul celor şase zboruri aflate sub investigaţie, era prezentă la bord cel puţin o persoană autorizată să călătorească cu o cursă de stat. Tribunalul a acceptat această analiză, afirmînd în verdict că ”nu s-au găsit cazuri de transportare a unor persoane străine, deci care nu ar fi fost autorizate să urce la bordul aparatului în absenţa premierului”.

Popularitatea premierului Italiei, Silvio Berlusconi, este în scădere, ajungînd la 45%, cu două procente mai puţin decît luna trecută, arată un sondaj de opinie publicat de ziarul de opoziţie ”La Repubblica”, pe fondul scandalurilor în care este implicat şeful Executivului italian. Potrivit sondajului Institutului IPR, doar 45% dintre italieni îşi păstrează încrederea în Silvio Berlusconi, faţă de 62% în urmă cu un an. Sondajul de opinie a fost realizat după ce Curtea Constituţională a respins, la 7 octombrie, o lege care îi oferea imunitate juridică premierului Silvio Berlusconi, permiţînd reluarea a două procese împotriva lui. ”Voi face totul pentru a fi admirat”, declara Berlusconi săptămîna trecută, afirmînd că are susţinerea a 68,7% dintre italieni. Dată fiind situaţia politică din Italia, sondajele de opinie sînt privite cu scepticism. Institutul IPR este considerat ca fiind apropiat de ziarul “La Repubblica”, care susţine Partidul Democrat (de opoziţie).

Posibile înţelegeri între Guvernul italian şi Mafie

Ministrul italian al Justiţiei le-a cerut luni magistraţilor să meargă pînă la capăt în aflarea adevărului privind posibilele legături ale Guvernului cu Mafia siciliană, în anii \'90, evocate de presă. ”Nu mă pot pronunţa spunînd că este adevărat sau fals”, a declarat Angelino Alfano, la Palermo, ca reacţie faţă de declaraţiile procurorului Aldo Grasso privind un eventual schimb de proceduri între Mafie şi Executiv. El a dat asigurări magistraţilor privind sprijinul Guvernului în demersurile lor.

Potrivit procurorului naţional antimafie Aldo Grasso, “relaţiile din anii \'90 între stat şi Cosa Nostra au salvat viaţa a numeroşi oameni politici pe care Mafia siciliană intenţiona să îi asasineze”. Potrivit unui interviu dat publicităţii duminică, de ziarul “La Stampa”, acesta menţionează în special numele fostului preşedinte al Consiliului, Giulio Andreotti şi al altor trei miniştri. Procurorul afirmă de asemenea că “Mafia ar fi putut organiza atentatul de la via Amelio, în care a fost ucis procurorul adjunct din Palermo, Paolo Borsellino, la 19 iulie 1992, pentru a intensifica presiunea tratativelor”. Salvatore Borsellino, fratele magistratului, s-a declarat luni “bulversat” de aceste declaraţii. “A-l considera pe fratele meu drept mielul sacrificat în cadrul unei negocieri între stat şi Mafia care a permis salvarea unor oameni politici mă tulbură. De ce nu au spus înainte şi de ce nimeni nu a intervenit?”, se întreabă acesta.

“În schimbul predării unor lideri mafioţi, în cazul prezent capturarea capilor Toto Riina şi Bernardo Provenzano, Mafia a beneficiat de un «tratament excelent pentru familii» şi «un tratament excelent în închisoare» şi un fel de «evaluare justă a responsabilităţii», a precizat Aldo Grasso, citînd termenii utilizaţi de un carabinier antimafia care ar fi participat la aceste acorduri.



12