Cazul WikiLeaks ar putea favoriza revenirea la secretizarea informaţiilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cazul WikiLeaks ar putea favoriza revenirea la secretizarea informaţiilor

Externe 31 Iulie 2010 / 00:00 369 accesări

Publicarea de către site-ul WikiLeaks.org a zeci de mii de documente militare secrete asupra războiului din Afganistan ar putea opri procesul de decompartimentare şi acces la informaţii între agenţiile de informaţii americane, apreciază unii experţi. ”Acest lucru este distructiv, la numeroase niveluri”, a apreciat fostul director al CIA, generalul în rezervă Michael Hayden, din cadrul forţelor aeriene, răspunzând unei întrebări care i-a fost adresată la încheierea Conferinţei Black Hat, asupra securităţii informatice, joi, în Las Vegas. ”În anii de după 11 septembrie 2001, imediat ce nu funcţiona ceva, eram tras la răspundere de către cele două partide pentru faptul că nu exista suficient acces la informaţie între agenţii”, a declarat fostul şef al CIA.

SUA sunt vulnerabile în materie de securitate cibernetică, a declarat fostul director CIA. ”Dacă includem colectarea de informaţii în definiţia războiului, sigur că este vorba de un război informatic”, a adăugat Hayden. Acesta şi-a exprimat uimirea în legătură cu campania de spionaj prin Internet lansată de China, subliniind că nu este singura ţară care o practică şi că SUA sunt, de asemenea, foarte bune la acest exerciţiu. Hayden afirmă că Internetul a fost creat pe principiul transmiterii rapide a informaţiei, astfel că autorii atacurilor informatice sunt în avantaj. ”Internetul arată precum câmpiile din nordul Germaniei, iar apoi, toţi se vaită că au fost invadaţi. Pe web, suntem trataţi toţi precum Polonia, invadată de nenumărate ori în istoria sa. Lumea informatică este un domeniu precum pământul, apa, aerul şi spaţiul. Diferenţa este că Dumnezeu a creat aceste elemente, iar voi aţi creat Internetul. Dumnezeu a lucrat mai bine”, a comentat metaforic Hayden, recomandând crearea unor obstacole naturale şi în lumea cibernetică. În opinia fostului director CIA, ”SUA ar fi trebuit să impună coduri de conduită pe Internet, în urmă cu cel puţin zece ani. Prin această balcanizare progresivă, influenţa americană se diminuează”.

Publicarea celor aproximativ 92.000 de documente militare confidenţiale de către site-ul WikiLeaks evidenţiază provocările pe care era informatică le ridică la adresa securităţii, făcând posibilă expunerea către public a unei cantităţi uriaşe de informaţii stocate electronic, printr-un simplu clic de mouse, subliniază analiştii. ”Facilitarea partajării datelor şi încrederea, ulterior, că oamenii vor acţiona corect, nu funcţionează”, subliniază James Lewis, un expert în securitate cibernetică, în cadrul Center for Strategic and International Studies. WikiLeaks nu a dezvăluit sursa documentelor publicate, dar suspiciunile s-au îndreptat către Bradley Manning, un analist în cadrul serviciului de informaţii al forţelor terestre, care, în prezent, este deţinut la o închisoare militară americană din Kuwait. Arestat în mai, el este suspectat că a transmis WikiLeaks o înregistrare video în care este surprins un raid al armatei americane, în 2007, în care au fost ucişi doi angajaţi ai agenţiei de presă Reuters dar şi alte persoane, la Bagdad.

Pentagonul a anunţat, în iunie, că anchetează o posibilă transmitere către site-ul WikiLeaks, de către Bradley Manning, a acestei înregistrări video, dar şi a 260.000 de documente diplomatice confidenţiale. Manning ocupa o funcţie relativ inferioară în ierarhia militară, iar în cazul în care se va dovedi că a transmis aceste informaţii, acest lucru va evidenţia riscul unei partajări prea ample de informaţii, consideră Hayden. ”Acest lucru ar trebui să servească drept avertisment pentru toată lumea”, a apreciat Hayden, care, de asemenea, a condus NSA (Agenţia Naţională de Securitate), înainte de a se retrage din serviciul militar activ, în 2009. El prevede că ”reacţia la acest caz va fi o respingere a transparenţei din partea mediului informaţiilor secrete”.



12