Cazuri de meningită confirmate în județul Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Direcția de Sănătate a anunțat

Cazuri de meningită confirmate în județul Constanța

Sănătate 14 Octombrie 2016 / 14:42 1152 accesări

Specialiști ai Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța au făcut cunoscută evoluția cazurilor de meningită în județul nostru. Astfel, de la începutul lunii octombrie și până la 14 octombrie, inclusiv, au fost suspicionate 31 cazuri de meningită acută virală, din care două cazuri cu West Nile. Dintre cele 31 de cazuri suspicionate, au fost confirmate cu meningită acută virală 24 de cazuri (niciun caz de West Nile) şi sunt în curs de evaluare 7 cazuri, potrivit DSPJ.

ACŢIUNI DE DEZINFECŢIE

O echipă mixtă a DSPJ (Serviciul Control în Sănătate Publică şi Serviciul Supraveghere în Sănătate Publică - Igienă Şcolară) desfăşoară acţiuni de evaluare a condiţiilor igienico-sanitare în cadrul unităţilor de învăţământ unde au existat cazuri confirmate de meningită acută virală. ”De asemenea, DSPJ efectuează acţiuni de dezinfecţie în cadrul unităţilor de învăţământ unde se înregistrează cazuri noi de meningită acută virală, începând cu 13 octombrie. Cadrele medicale din unităţile de învăţământ efectuează triajul epidemiologic zilnic al elevilor şi fac educaţie pentru sănătate în rândul elevilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar”, potrivit DSPJ.

RECOMANDĂRI

Medicii DSP Constanţa au făcut recomandări privind efectuarea curăţeniei şi dezinfecției riguroase în incinta spaţiilor de învăţământ şi la grupurile sanitare (cu produse avizate de către Ministerul Sănătăţii), transmise Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Serviciului Public de Asistenţă Socială Constanţa şi primăriilor din judeţul Constanţa.

DESPRE MENINGITA BACTERIANĂ

Mai frecvent, meningita bacteriană este provocată de unul din cele două tipuri de bacterii: Streptococcus pneumoniae sau Neisseria meningitidis. Bacteriile menționate trăiesc în organismul uman adesea, mai frecvent la nivelul nasului și gâtului, fără să provoace afecțiuni. Bacteriile pot totuși provoca meningită dacă pătrund în circulația sanguină, de unde ajung la lichidul cefalorahidian sau la țesuturile (meninge) care înconjoară creierul și măduva spinării. Trebuie menționat că mai sunt multe alte bacterii incriminate în producerea bolii.

DESPRE MENINGITA VIRALĂ

Meningita virală cu West Nile este răspândită prin înţepăturile ţânţarilor infectaţi care sunt purtători şi care se infectează la rândul lor când se hrănesc din păsări infectate. Ţânţarii infectaţi pot transmite apoi acest virus la oameni sau animale prin înţepătură sau muşcătură. Infecţia cu virus West Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările sunt diferite, informează purtătorul de cuvânt al DSPJ, master european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate, dr. Loti Popescu. La majoritatea oamenilor nu există simptome.

SIMPTOME FRECVENTE

Cele mai frecvente simptome ale tuturor formelor de meningită sunt: febră, durere de cap severă și persistentă, gât înțepenit și dureros, cel mai bine evidențiindu-se la încercarea de a atinge pieptul cu bărbia, vărsături, confuzie și un nivel scăzut de conștiență / luciditate, convulsii. ”Recomandăm populației ca la primele semne de boală (febră, dureri de cap, tulburări de vedere - disconfort vizual la lumină, dureri de corp, greață, vomă, erupție cutanată pe fața anterioară şi posterioară a toracelui și abdomenului) să se prezinte la medicul de familie sau la SCBI. Pentru localitățile aflate de-a lungul litoralului și riverane Dunării s-au înaintat adrese încă de la începutul sezonului cald privind efectuarea de acțiuni de dezinsecție în zonele unde există luciu de apă - lacuri, bălți, canale de irigații etc.”, potrivit specialiștilor DSPJ Constanța.



12