Cazuri de spionaj anchetate în cadrul Parlamentului austriac

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cazuri de spionaj anchetate în cadrul Parlamentului austriac

Externe 18 Iulie 2009 / 00:00 409 accesări

Un număr de 17 parlamentari austrieci nu vor avea parte de vacanţă, ei fiind aleşi să facă parte dintr-o comisie de anchetă care analizează, începînd de vineri, o serie de suspiciuni de spionaj în cadrul Legislativului. Comisia, care este alcătuită din reprezentaţi din cadrul a cinci partide parlamentare, a fost constituită după dezvăluirea verificării convorbirilor de pe telefonul mobil ale deputatului BZOe (extremă dreapta) Peter Westenthaler, în cadrul unui caz de presupus trafic de droguri, în cadrul căruia a fost audiat ca martor. Aceasta va încerca să stabilească dacă au existat şi alte cazuri de interceptare, de la începutul precedentei legislaturi din 2006 şi pînă în prezent, a convorbirilor telefonice ale deputaţilor. În Austria, interceptările convorbirilor telefonice sînt legale dacă au fost autorizate în prealabil de un judecător. Astfel, un deputat poate fi pus sub ascultare, ca orice alt cetăţean, fără să fie nevoie de ridicarea imunităţii sale parlamentare pentru acest lucru.

Un alt caz se referă la o presupusă conspiraţie din partea serviciilor de spionaj din Kazahstan. Potrivit serviciului de contraspionaj austriac, acestea au încercat să obţină informaţii despre Rakhat Aliev, fostul ginere al preşedintelui acestei ţări din Asia Centrală, Nursultan Nazarbaiev, prin intermediul unei întrebări parlamentare adresate de deputatul Harald Vilimsky (FPOe). În acest an, doi poliţişti austrieci au fost deja suspendaţi pentru că au căutat în mod ilegal locul reşedinţei lui Aliev în Austria, unde s-a refugiat după ce a căzut în dizgraţie. Austria a refuzat să îl extrădeze pe Rakhat Aliev, condamnat în contumacie, în Kazahstan, la o pedeapsă de 40 de ani de închisoare, apreciind că nu s-au întrunit condiţiile unui proces echitabil. Ambasada Kazahstanului de la Viena şi Vilimsky au negat acuzaţiile. Deputatul a declarat că a vrut să verifice afirmaţiile dintr-o scrisoare de protest a ambasadei Kazahstanului din Viena care-l privea pe Aliev, adresată autorităţilor şi de care el ar fi avut cunoştinţă.

Comisia de anchetă, cea de-a 18-a din 1949 şi pînă în prezent, va încerca, de asemenea, să stabilească dacă agenţi din cadrul celor două servicii militare de informaţii austriece au transmis ilegal date partidului de extremă dreapta FPOe şi ecologiştilor din Die Gruenen. Aceasta se va ocupa, totodată, de acuzaţiile reciproce de spionaj formulate de partidul FPOe şi deputatul ecologist Karl Oellinger. Acesta a respins acuzaţiile de spionaj şi a explicat că el nu a făcut altceva decît să ancheteze asupra activităţilor cu conotaţii neonaziste care i-au fost reproşate celui de-al treilea preşedinte al Parlamentului austriac, reprezentant al extremei drepte, Martin Graf. Graf a publicat pe site-ul său un schimb de e-mail-uri dintre Oellinger şi un poliţist specialist în informatică. Ecologiştii au vorbit despre un furt de date. În plus, insigna unui specialist informatic din cadrul grupului parlamentar al FPOe a fost găsită în toaleta aparţinînd ecologiştilor din cadrul Parlamentului.

Fără să aibă vreo competenţă în privinţa aplicării de sancţiuni, comisia de anchetă parlamentară din Austria este un organ exclusiv politic. Martorii trebuie să spună adevărul, dar ei pot refuza să vorbească, cu excepţia cazului în care comisia îi obligă să facă acest lucru, prin votul majorităţii de două treimi.

Taguri articol


12