CCR a decis! Parlamentarii care și-au angajat rudele la birouri, în conflict de interese

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CCR a decis! Parlamentarii care și-au angajat rudele la birouri, în conflict de interese

Politică 11 Octombrie 2016 / 16:40 623 accesări

Legea privind dezincriminarea conflictului de interese pentru aleșii care și-au angajat rudele la birourile parlamentare până în august 2013 este neconstituțională, a decis marți CCR.

Anunțul a fost făcut de judecătorul Curții Constituționale Daniel Morar, decizia fiind luată cu majoritate de voturi, după ce magistrații amânaseră de trei ori un verdict în această speță.

Pe 4 octombrie, pentru a treia oară, Curtea Constituţională a amânat o decizie în privinţa legii ce îi scapă pe aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 21 august 2013.

Legea care prevede că aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzaţi de conflict de interese a fost atacată la CCR de 98 de deputaţi de la PSD, UDMR, minorităţi, plus un reprezentant PNL.

Plenul reunit al celor două Camere a adoptat, pe 22 iunie, cu 306 voturi "pentru" şi o abţinere proiectul de lege prin care aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzaţi de conflict de interese.

Potrivit iniţiativei, interdicţiile introduse prin art. 38 alin. 11 au intrat în vigoare şi produc efecte juridice începând de la data de 21 august 2013, iar actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite de deputaţi sau senatori înainte de această dată ''nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de Legea 96/2006 în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor, având în vedere faptul că anterior modificărilor introduse prin Legea 219/2013 nu a existat nicio restricţie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputaţii şi senatorii putând dispune fără nicio constrângere legală asupra angajării acestora''.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) au criticat iniţiativa, considerând că modificările propuse sunt în totală contradicţie cu dispoziţiile art. 70 şi 71 din Legea nr. 161/2003 şi ale art. 301 din Codul Penal – prevederi care reglementează conflictul de interese în materie administrativă şi penală.

Legea a fost introdusă în parlament după ce ANI a constatat, în octombrie 2015, că 32 de actuali sau foşti parlamentari, printre care Kelemen Atilla, Mădălin Voicu, Ion Stan, Mihăiţă Calimente, Bogdan Ciucă, Iulian Iancu şi Ion Mocioalcă, au fost în conflict de interese pentru că şi-au angajat rudele la birourile parlamentare.

Taguri articol


12