CCR îşi sporeşte controlul asupra Parlamentului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Care separaţie a puterilor în stat?

CCR îşi sporeşte controlul asupra Parlamentului

Eveniment 20 Septembrie 2012 / 00:00 681 accesări

UNDE E SEPARAŢIA PUTERILOR ÎN STAT?! Lovitură de teatru în cazul atribuţiilor stricte pe care ar trebui să le aibă Curtea Constituţională a României (CCR)! Judecătorii care se află în fruntea instanţei supreme a ţării au prins curaj după revenirea lui Traian Băsescu în fruntea ţării şi au decis, în acelaşi spirit băsescian, că Parlamentul trebuie redus la tăcere. Ei au decis că trebuie să-şi sporească singuri puterile şi să controleze deciziile pe care le ia Parlamentul. Atunci, ce fel de republică mai e România?! Probabil constituţional - prezidenţială pentru că varianta semi-parlamentară a picat. O astfel de situaţie favorabilă pentru Băsescu a fost servită pe tavă de apropiaţii pedelişti. În iulie, ei au sesizat judecătorii cu privire la legea de aprobare a OUG 38/2012, care modifică Legea 47/1992 privind competenţele CCR. Doleanţele lor au fost ascultate. \"În dosarul referitor la competenţele Curţii s-a admis sesizarea şi s-a declarat legea neconstituţională (n.r. - legea care aprobă OUG 38/2012)\", a anunţat preşedintele CCR, Augustin Zegrean. În condiţii normale şi într-o ţară normală, o astfel de decizie în cadrul CCR nu ar fi ridicat aşa multe semne de întrebare, însă în contextul în care judecătorii Curţii sunt numiţi pe criterii politice, asupra tuturor deciziilor vor plana dubii. CCR nu este singura instituţie politizată. În plin scandal pe tema numirilor procurorilor-şefi, Consiliul Suprem al Magistraturii a anunţat că afirmaţiile lui Ion Iliescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu, din 15 august, cu privire la presupuse abuzuri în anchete ale procurorilor aduc... atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei cu consecinţa subminării autorităţii acesteia.

RĂSTURNĂRI DE SITUAŢIE Amintim că plenul Senatului a aprobat, la începutul lui iulie, proiectul de admitere a OUG nr. 38/2012 privind funcţionarea CCR, în varianta Camerei Deputaţilor (CD). Varianta propusă în Comisia juridică din CD prevedea că \"CCR se pronunţă asupra constituţionalităţii hotărârilor cu caracter normativ ale plenului CD, ale plenului Senatului şi ale celor două Camere reunite ale Parlamentului, hotărâri care afectează valori, reguli şi principii constituţionale, cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia internă a Parlamentului, cât şi a actelor juridice cu caracter individual\". În 19 iulie, 63 de deputaţi ai PDL au depus la CCR o sesizare de neconstituţionalitate la Legea privind aprobarea ordonanţei Guvernului Ponta de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR. La acea vreme, sesizarea PDL a fost respinsă pentru că CCR nu mai avea competenţă asupra deciziilor Parlamentului.

PDL, CA FATA MARE LA MĂRITAT Ultima decizie din CCR dă acum posibilitatea celor de la PDL să aspire din nou la şefia Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a declarat că, la CCR, a fost depusă o sesizare referitoare la hotărârea prin care Vasile Blaga a fost înlocuit de la şefia Senatului. \"La acel moment (n.r. - în iulie) Curtea nu avea competenţă, nu era îndreptăţită să se pronunţe pe hotărârile Parlamentului. Acum este o nouă reglementare\", a explicat Rădulescu.



12