Ce a făcut ministrul Turismului în 6 luni!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce a făcut ministrul Turismului în 6 luni!

Turism 06 August 2018 / 16:19 1029 accesări

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a prezentat bilanțul primelor șase luni de mandat. Oficialul a prezentat date referitoare la actele normative și programele finalizate sau aflate în derulare la nivelul ministerului.

Principalele subiecte dezbătute au vizat creșterea numărului de turiști cu 4,1 % în prima jumătate a anului 2018, în comparație cu 2017, impactul voucherelor de vacanță pe piața de turism din României, ordonanța adoptată de Guvern privind garantarea pachetelor turistice și memorandumul pentru descentralizarea instituției centrale.

„Conform datelor INS, România a înregistrat anul acesta o creștere de 4,1% a numărului de turiști în comparație cu anul trecut. Asta în condițiile în care multe dintre voucherelor de vacanță nu au fost încă folosite de beneficiari. Vorbim de aproximativ 1,2 milioane de români care vor avea tichete de vacanță în valoare de 1.450 lei/persoană. Este cea mai importantă măsură de stimulare a sectorului turistic din România pe care un Guvern a luat-o de la revoluție încoace. Voucherele pot fi folosite doar pe teritoriul României, așa că banii revin în circuitul economic al țării noastre”, a declarat Ministrul Turismului.

Ministrul Bogdan Trif a vorbit despre cât de importantă a fost adoptarea de către Executiv a ordonanței de Guvern privind Garantarea Pachetelor Turistice, prin care românii care își cumpără pachete turistice prin agenții să fie protejați 100%. Prin această ordonanță, România a reușit să iasă de sub amenințarea infringementului pentru netranspunerea directivei europene care cerea țării noastre, protecție de 100% pentru turiștii români. În plus, această ordonanță va credibiliza piața agențiilor de turism ce vor fi obligate să se asigure pentru a acoperi în proporție de 100% costurile vacanțelor oamenilor ce își vor achiziționa pachete turistice. Actul normativ prevede și asigurarea costurilor de repatriere, dacă este cazul.

Memorandumul pentru descentralizarea instituției a fost un alt obiectiv, prevăzut de altfel, și în programul de guvernare al PSD, care a fost îndeplinit în primele șase luni de mandat.

O dată cu degrevarea de o parte dintre atribuții, atât Ministerul Turismului cât și autoritățile locale vor putea să-și eficientizeze activitatea, astfel că această măsura va elimina cheltuielile autorității centrale pentru deplasarea și cazarea în timpul delegațiilor, iar timpul de emitere a actelor de reglementare va fi diminuat semnificativ.

SINTEZĂ A PRINCIPALELOR OBIECTIVE

Ministrul Turismului a făcut și o care se regăsesc în Legea Turismului ce urmează să intre pe circuitul de avizare interministerială. Astfel, ministrul a vorbit despre Organizațiile de Management al Destinațiilor (OMD), despre Sistemul Informatic de Evidență a Activității de Turism din România (SIEATR) și despre colectarea de date pentru constituirea patrimoniului turistic la nivelul țării.

“Legea Turismului presupune reglementarea multor aspecte, dar am să punctez doar câteva lucruri: organizațiile de management al destinațiilor, o formulă de parteneriat între autoritățile publice locale și mediul privat cu ajutorul căreia vor stabili care sunt prioritățile de promovare a zonei turistice, cum vor fi cheltuite acele taxe speciale percepute de autorități de la hotelieri și de la ceilalți operatori economici din turism. E important să implicăm mediul privat în luarea deciziilor de promovare”, a mai spus Ministrul Turismului, Bogdan Trif.

În cadrul conferinței de bilanț, Ministrul Turismului a vorbit și despre finanțarea pârtiei de schi de la Câmpulung Moldovenesc, un proiect pentru care anul acesta, ministerul a virat 4,5 milioane de lei, ultima tranșă de bani. De asemenea, sunt bani prevăzuți și pentru Voineasa, contractul a fost semnat pentru finalizarea pârtiei de schi.

De asemenea, la scurt timp după preluarea mandatului, a fost emis un ordin de ministru, așteptat de mulți dintre investitorii din Delta Dunării. Astfel că, pentru cei care vor să ridice pensiuni agro turistice în Delta Dunării, acum, suprafața de teren pe care investitorii erau condiționați să ridice pensiuni agroturistice de la minimum de 1000 mp a fost redusă la 200 mp. Era nevoie de o astfel de măsură având în vedere suprafețele de uscat mult reduse în Delta Dunării. Tot printr-un ordin de ministru a fost reglementată balizarea prin culoare a zonei de agrement nautic pentru skyjeturi pentru a nu mai exista riscul ca turiștii care se află în zona de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre să fie accidentați. Așa că, cei care vor să conducă skijeturi trebuie să fie la o distanță de cel puțin 300 m de zona de îmbăiere.

În plus, cei mai importanți pași pentru o strategie integrată în turism au fost făcuți. Ministerul Turismului a semnat parteneriatul cu Banca Mondială și Secretariatul General al Guvernul pentru ca această strategie să fie finalizată până la sfârșitul anului curent.

Bilanțul a mai cuprins și date despre parteneriatele încheiate de Ministerului Turismului cu omologii din Republica Moldova și cu cei din Polonia, dar și cu UNTOLD, care a primit statutul de ambasador al turismului din România. De asemenea, au fost prezentate datele despre activitatea de promovare a României, târguri externe și interne, infotripuri dedicate jurnaliștilor străini, dar și numărul de controale, amenzi și sancțiuni pe care Ministerul Turismului le-a aplicat în primele șase luni a anului 2018.



12