Ce alimente este bine sa consumi in functie de anotimp

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce alimente este bine sa consumi in functie de anotimp

Lifestyle 26 Septembrie 2018 / 07:42 1118 accesări

In medicina traditionala chineza, alimentele se impart in doua categorii: alimente yin, cu efect racoritor, care se consuma in sezonul cald (salate, lactate usoare, produse marine, precum si cele bogate in apa) si alimentele yang, cu efect de incalzire si care sunt indicate in sezonul rece (alimentele gatite, cu putina apa, condimentele, acriturile, alcoolul in cantitati moderate si consumat ocazional, cafeaua, cacaua, pudra de roscove, pentru crestere energetica, intarire si tonifiere).

Ce alte alimente este bine sa consumi in functie de anotimp

Ca regula generala, daca esti adepta medicinii traditionale chineze, retine ca trebuie sa mancam alimente de sezon, care ne vor echilibra la interior, in concordanta cu conditiile meteorologice. Consuma alimente care te incalzesc atunci cand e frig afara, alimente care te racoresc, atunci cand vremea este caniculara si alimente care te hidrateaza, atunci cand vremea este secetoasa.

Primavara – In aceasta perioada a anului, include in dieta ta: igname, praz, ciuperci, coriandru, spanac (si alte legume frunzoase, de culoare verde inchis), ceapa, mustar brun, napi, morcovi, varza chinezeasca (bok choy), litchi, scortisoara, carne de pui si carne de vita.

Vara – Include in dieta ta in lunile de vara urmatoarele alimente: pepene rosu, mar, carstravete, masline, rosii, struguri, fasole mung, alge, radacina de lotus, apa de cocos, peste oceanic, orz, mango si prune.

Toamna – Alimentele care te ajuta sa echilibrezi efectele toamnei sunt: perele, dovleacul, ciupercile, zmeura, piersici, caise, prune, nuci si seminte, miere, mere, lamai, fructul kaki si ceaiurile.

Iarna – alimentele care iti incalzesc organismul si care echilibreaza efectele iernii sunt: carnea de miel, ciresele, piperul negru, frunzele de mustar, nucsoara, ceapa, crevetii, dovleacul (spaghetti squash), cartoful dulce, napii, mararul si pastravul.

Gustul este o alta componenta care este importanta atunci cand alegi ce alimente sa mananci in functie de anotimp, daca te ghidezi dupa principiile medicinei traditionale chineze.

Alimentele acre, cum sunt lamaile, otetul sau ananasul au tendinta de a comprima sau de a consolida.

Alimentele amare, cum sunt legumele din familia verzei(asa-numitele collard greens si varza Kale) vor incuraja pofta de mancare, ajutand la cresterea energiei vitale/qi .

Alimentele dulci, precum fasolea verde, arahidele si pepenele rosu ajuta la imbogatirea lichidelor din corp si au un efect armonizant.

Alimentele picante/cu gust intepator, cum sunt ghimbirul, usturoiul tind sa transporte si sa ajute la circulatia energiei vitale (qi ) si a sangelui.

Alimentele sarate, cum sunt algele marine si scoicile, vor atrage apa care exista deja in organism.

Alimentele aromatice/parfumate, precum cardamomul, busuiocul si cuisoarele vor ajuta la imbunatatirea digestiei.

Alimentele fara gust (fara aroma), cum ar fi salata verde, ciupercile si orzul ajuta la reglarea lichidelor din corp.

Categorii de alimente

Yin (-)

Yang (+)

Cereale

Porumb, făină albă, cereale încolţite, grâu spelta, paste şi alte produse de patiserie

Orz, orez alb, orez sălbatic grâu, ovăz, germeni de grâu, hrişcă, mei

Fructe

Struguri, cireşe, căpşune, vişine, grepfruit, pepene galben, dude, pere, miez de nucă, arahide, smochine, ananas, papaya, mandarine, măsline verzi

Migdale, stafide,gutui, coacăze roşii, nuci, alune, mere, affine, fructe de pădure, fistic, mere pădureţe

Legume

Vinete, cartofi, ţelină, fasole, ciuperci, gogoşari,linte, mazăre, ardei kapia

Dovlecei, fasole verde, spanac, andive, gulii, conopidă, soia, morcovi, praz, ceapă roşie, varză de bruxelles, varză create, varză roşie,

Carne

Carnea este numai de tip YANG

+yang – porc, vită, raţă, iepure, ton

-yang – peşte, creveţi, somon, hering, icre, caviar

Lactate

Lapte, chefir, brânză, caşcaval, brânză de vaci, smântână, unt, caş

Lapte de capră, brânză de capră, şvaiţer, Roquefort, unt clarificat

Băuturi

Cafea, coca-cola, sucuri din fructe yin,alcool, apă, ceaiuri

Ceai de muşeţel, cafea de năut şi cicoare, gingseng, suc de mere, ceai de busuioc şi rozmarin

Condimente

Seminţe de mac, roiniţă, fenicul, măghiran, oţet din lemn

Anason, tarhon, muştar, ghimbir,rozmarin, busuioc, scorţişoară, ardei iute, salvie, hrean, frunze de pătrunjel, piper

Taguri articol


12