Mulţi oameni sunt afectaţi de anxietate. Această stare constă într-o grijă continuă, care afectează corpul şi creierul în aceeaşi măsură. Anxietatea este adesea considerată o reacţie a corpului la problemele pe care oamenii le întâmpină la locul de muncă sau în familie, însă şi alimentaţia necorespunzătoare poate înrăutăţi situaţia. În astfel de situaţii, este indicat să nu abuzezi de anumite alimente şi băuturi. Spre exemplu, cafeaua şi băuturile energizante îţi pot influenţa starea psihică. Efectele secundare ale excesului de cofeină includ tremurături, palpitaţii ale inimii, probleme cu somnul şi anxietate, spune doctorul specialist Jared Brown. De asemenea, excesul de sare poate conduce la probleme legate de anxietate. Din cauza ei, tensiunea arterială creşte, iar inima funcţionează mai greu. Răspunsul corpului constă în eliberarea unui hormon al stresului denumit adrenalină. Cei pentru care gustul e cel mai important pot opta pentru condimente şi adaosuri din plante, în defavoarea sării de bucătărie. Totodată, zahărul conţine fructoză, aceasta putând duce la creşterea exponenţială a unui hormon al stresului denumit cortizol. O cercetare făcută la Universitatea Princeton arată că el provoacă dependenţă. Şi lipsa zahărului din dietă poate provoca anxietate în cazul unor oameni. Zahărul trebuie redus treptat din alimentaţie, eliminarea sa bruscă nefiind de dorit, la fel ca şi în cazul sării. Ca şi cafeaua, alcoolul duce la eliberarea de adrenalină în corp, ceea ce provoacă accelerarea bătăilor inimii. Cei care consumă vin trebuie să încerce să îl combine cu apă minerală sau sifon.