CE alocă trei milioane de euro pentru promovarea de alegeri libere şi corecte în R. Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CE alocă trei milioane de euro pentru promovarea de alegeri libere şi corecte în R. Moldova

Externe 27 Februarie 2009 / 00:00 433 accesări

Comisia Europeană a alocat fonduri în valoare de trei milioane de euro pentru proiecte care să promoveze şi să monitorizeze respectarea standardelor internaţionale în timpul alegerilor ce vor avea loc în R. Moldova, la 5 aprilie. ”Organizarea de alegeri libere şi corecte este unul dintre angajamentele cheie ale R. Moldova, în cadrul Planului de Acţiune al Politicii Europene de Vecinătate cu UE”, se precizează în comunicatul CE. ”Sînt mulţumită să fiu implicată activ în aceste proiecte, pentru că sînt o contribuţie valoroasă la sprijinirea autorităţilor moldovene în realizarea unor alegeri de succes”, a spus Benita Ferrero-Waldner, comisarul pentru Relaţii Externe şi Politică Europeană de Vecinătate. ”Aş vrea de asemenea să încurajez autorităţile moldovene să facă toate eforturile necesare pentru a consolida statul de drept şi implementa angajamentele lor privind drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Acest lucru este deosebit de relevant pentru desfăşurarea procesului electoral, care sper că va avea loc respectînd deplin standardele internaţionale”, a continuat ea.

CE şi Programul de Dezvoltare ONU au semnat, recent, un contract de finanţare în valoare de două milioane de euro pentru implementarea proiectului ”Sprijin Electoral pentru R. Moldova”, în cadrul Instrumentului pentru Stabilitate. Acest proiect este menit să consolideze capacităţile instituţionale şi funcţionale ale Comisiei Electorale Centrale, să sporească eficienţa sistemului informaţional electoral, să mărească participarea cetăţenilor care locuiesc în străinătate, să îmbunătăţească transparenţa procesului electoral printr-o mai bună folosire a presei şi să consolideze legislaţia electorală şi problemele judiciare, se afirmă în comunicatul CE. În plus, o jumătate de milion de euro din cadrul ”Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului” va fi folosit de mai multe organizaţii ale societăţii civile, în scopul de a promova participarea cetăţenilor în procesul electoral, de a încuraja dialogul între Guvern şi societatea civilă, de a mobiliza alegătorii să participe în monitorizarea activităţilor media şi a candidaţilor electorali, de a spori capacitatea mass-media de organizare a unor dezbateri pluraliste cu candidaţi politici. Programul Comun al Comisiei Europene şi Consiliului Europei, intitulat ”Sprijin pentru alegeri libere şi corecte”, prin care Comisia contribuie cu o jumătate de milion de euro, asistă R. Moldova (ca şi alte ţări din regiunea din estul UE) la organizarea de alegeri conforme cu standardele democratice, mai ales printr-o legislaţie şi practică electorale îmbunătăţite.

Guvernul de la Chişinău respectă, în general, drepturile omului, însă poliţia aplică forţa în cazul persoanelor arestate, iar presa este intimidată şi influenţată de autorităţi, se arată în raportul Departamentului de Stat american privind drepturile omului. Potrivit acestuia, condiţiile de detenţie din R. Moldova sînt în continuare dure, iar forţele de ordine au hărţuit şi intimidat membri ai opoziţiei politice. Totodată, au fost înregistrate cazuri de corupţie în domeniul justiţiei şi în rîndul poliţiei, reţineri arbitrare de persoane şi percheziţii ilegale. De asemenea, Guvernul a încercat să influenţeze presa, a intimidat jurnaliştii şi a limitat dreptul persoanelor la întrunire. În R. Moldova persistă violenţa socială, precum şi discriminarea femeilor şi a copiilor, traficul de persoane şi discriminarea persoanelor de etnie romă. De asemenea, anumite minorităţi religioase au întîmpinat dificulţăti la înregistrare. În Transnistria, autorităţile impun restricţii asupra liberei circulaţii şi împiedică exercitarea dreptului de vot a cetăţenilor în alegerile din R. Moldova. Autorităţile de la Tiraspol continuă să hărţuiască presa şi opoziţia, limitează dreptul la liberă asociere şi religie şi discriminează cetăţenii vorbitori de limbă română. Potrivit raportului, deşi R. Moldova este o republică parlamentară, cele trei ramuri ale puterii sînt influenţate de preşedintele Vladimir Voronin.



12