Ce ascunde Ministerul Educației de nu-i vrea pe elevi la masa discuțiilor despre noua Lege a sistemului?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Acuzații de discriminare

Ce ascunde Ministerul Educației de nu-i vrea pe elevi la masa discuțiilor despre noua Lege a sistemului?!

Educație 21 Iunie 2018 / 15:19 700 accesări

Legea Educației îi privește direct pe elevi, dar Ministerul nu-i vrea pe aceștia la masa dezbaterilor. Asociațiile de elevi din România - Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Călarăși, Asociația Elevilor din Maramureș și Asociația Elevilor din Bacău acuză Ministerul Educației de excluderea reprezentanților independenți ai elevilor de la masa discuțiilor.

Ministerul Educației Naționale a publicat în data de 20 iunie componența Consiliului Consultativ pentru întocmirea unei noi legi a educației. Printre invitații permanenți la grupurile de lucru se află, conform comunicatului, membri ai organizațiilor societății civile: reprezentanți ai sindicatelor din educație, ai federațiilor studențești, precum și ai părinților. „Ca un afront adus principiului centrării pe beneficiar și al consultării beneficiarilor, reprezentanții asociațiilor de elevi nu figurează pe lista făcută publică pe pagina de internet a ministerului. Prezența tuturor orgaizațiilor din fiecare categorie mai sus-menționată reprezintă dovada faptului că atitudinea ministrului Valentin Popa este voită și are sensul eludării consultării reprezentanților beneficiarilor.

Mișcarea asociativă independentă a elevilor este o voce puternică, o voce care în ultimii ani a acționat mereu în interesele elevilor și a influențat constant, în mod pozitiv, politicile publice, dovedind faptul că onestitatea și pragmatismul sunt instrumentele prin care elevii pot beneficia cu adevărat de un act reprezentativ veritabil“, arată într-un comunicat de presă Asociația Elevilor Constanța (AEC).

Amintim faptul că în urma demersurilor AEC elevii au redobândit dreptul de vot în Consiliul de administrație în anul 2015, fiind reprezentanți în luarea deciziilor la firul ierbii, iar în toamna anului 2016, după o decizie definitivă a Curții de Apel Constanța în procesul inițiat de AEC, elevii din clasele a XI-a și a XII-a au avut pentru prima oară manuale școlare gratuite, un drept pe care Ministerul Educației îl nega și încălca de cinci ani de zile. Totodată, Asociația Elevilor din Constanța și Asociația Elevilor din Bacău, singurele existente în anul 2016, s-au aflat în mijlocul negocierilor Statutului Elevului, codul drepturilor și îndatoririlor elevilor. „În temeiul art. 80, alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011 asociațiile de elevi din România trebuie să fie consultate înaintea luării oricăror decizii majore, așa cum este adoptarea unei noi legi a educației“, se mai precizează în comunicatul de presă al AEC.



12