Ce bine ne fac cireșele? Aflați de ce ne ajută să dormim mai bine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce bine ne fac cireșele? Aflați de ce ne ajută să dormim mai bine

Lifestyle 31 Mai 2018 / 17:05 957 accesări

Sunt delicioase și atât de versatile, încât nu știi niciodată la ce să te aștepți. Acrișoare, dulci, amare, albe, roz, roșii, vișinii, un preaplin de culori și arome bogate. Beneficiile cireșelor pentru sănătate sunt uriașe și neapărat faceți cumva să țineți o cură de 2 zile cu cireșe. Iar codițele nu le aruncați. Păstrați-le și puneți-le la uscat, ceaiul din cozi de cireșe are beneficii uriașe în afecțiunile renale. Dar iată de ce este bine să mănânci cireșe:

Te pot ajuta să dormi mai bine

Cireşele sunt sursă naturală de melatonină, un hormon care ajută la reglementarea ciclului de odihnă. În timp ce suplimentele de melatonină din comerţ au de obicei efecte secundare (dureri de cap, greaţă, vise ciudate şi ameţeală), cireşele nu au. Sfatul specialiştilor este să mâncăm cireşe cu o oră înainte de culcare.

Sunt bune pentru inimă şi pentru sistemul circulator

Cercetătorii au descoperit că oamenii care au atacuri de cord tind să aibă niveluri joase de melatonină, ceea ce poate fi reparat de consumul de cireşe. Un compus prezent în cireşe – polifenolul – s-a dovedit a fi benefic în procesul de prevenire a formării de cheaguri de sânge, potrivit care2.com. În plus, antocianina, de asemenea prezentă în cireşe, protejează vasele de sânge de stresul oxidativ, ceea ce implică faptul că cireşele pot ajuta la prevenirea formării de placă arterială.

Sunt bune pentru creier

Aceiaşi compuşi – melatonina, polifenolii şi antocianinele – au dovedit efecte benefice asupra funcţiilor cerebrale. Toate trei protejează celulele creierului de stresul oxidativ şi pot juca un rol în prevenirea diferitelor forme de demenţă.

Sunt un antiinflamator natural

Potrivit specialiştilor, antocianinele reduc inflamarea aproximativ la fel de bine precum medicamentele prescrise de doctor, cu menţiunea că cele din cireşe nu prezintă şi efecte adverse.

Creşte performanţa

Consumul de cireşe poate ajuta sportivii să scape de durerea post-antrenament care se resimte în muşchi, ceea ce poate rezulta în mai multe zile de antrenament şi mai puţin timp destinat refacerii. Efectul a fost demonstrat atât în ceea ce priveşte alergatul pe distanţă lungă, cât şi antrenamentul de forţă.

Pot preveni atacurile de gută

Când cei bolnavi de gută – o formă complexă şi foarte dureroasă de artrită – au mâncat cireşe pentru numai două zile, riscul unui atac de gută a scăzut cu 35 la sută comparativ cu situaţia celor care nu au mâncat aceste fructe.

Pot ajuta la prevenirea cancerului

Antocianinele din cireşe au dovedit un efect de diminuare a celulelor canceroase şi de stimulare a distrugerii acestora. Mai specific, rezultatele au demonstrat că reduc ritmul de creştere a celulelor de cancer la colon.



12