Ce concluzie a tras ISJ în scandalul de la Școala ”Dan Barbilian”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ieri

Ce concluzie a tras ISJ în scandalul de la Școala ”Dan Barbilian”

Eveniment 26 Mai 2015 / 00:00 6569 accesări

Scandalul pare să nu se mai termine la Școala Gimnazială nr. 28 ”Dan Barbilian” din Constanța, 6 cadre didactice din totalul de 46 declarându-i război directorului prof. Mihaela Stan, pe care vor să o îndepărteze cu orice preț de la conducerea unității. Săptămâna trecută, învățătoarea Ecaterina Rupesac și bibliotecara Crina Liliana Mareș au făcut sesizări la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) și în presă cu privire la dosarele pentru gradația de merit pe care le-au depus în martie, cazuri despre care ziarul ”Telegraf” a scris în edițiile din 20 și 22 mai. Între timp, o nouă situație a ajuns în atenția presei. Învățătoarea Costanda Moraru a dat presei un memoriu pe care l-a trimis la Ministerul Educației în decembrie 2014, în care reclama ”o serie de fapte ce contravin flagrant legii, cu scopul prejudicierii activității și prestigiului personalului didactic”, și la care susține că nu a primit niciun răspuns până în prezent.

CAUZELE CONFLICTULUI Conflictul are rădăcini mai vechi și a pornit, din ce susține directorul unității, încă din 2012, când a interzis organizarea programului after school în sălile instituției de învățământ, pentru că era ilegal. Ultima răbufnire a învățătoarei Moraru a fost declanșată de faptul că directorul a refuzat să semneze cererea de organizare a unei activități cu elevii la Capidava, pentru că cererea nu a fost adresată conform cu ordinul de ministru, adică înainte cu 30 de zile. De supărare, aceasta a transmis către presă memoriul, faptele reclamate fiind deja cercetate și soluționate, potrivit directorului.

ACUZE În memoriul transmis, semnat de cadre didactice, rămase anonime, directorul este acuzat de încălcarea unor prevederi ale regulamentului de organizare a unităților de învățământ (ROFUIP) 1/2001. ”Regret că înv. Moraru, după atâția ani de experiență, nu cunoaște legislația. Probabil că se referă la ROFUIP 1/2005. De asemenea, în memoriu are câteva greșeli flagrante, precum folosirea cuvântului ”investire” în loc de ”învestire”, confuzii între funcțiile administrative și cele de la catedră”, a spus prof. Stan. Directorul a explicat că pentru toate acuzele aduse a dat o notă explicativă în ianuarie, după ce Ministerul Educației a sesizat ISJ Constanța, care a făcut verificări. În respectivul document, directorul a demontat, punct cu punct, acuzele care i se aduc și nu a fost sancționată în niciun fel.

ISJ A INTERVENIT Pentru a aplana conflictul, inspectorul școlar general al ISJ, prof. Răducu Popescu, a participat, ieri, la o întâlnire a consiliului profesoral al școlii, unde a discutat cu cadrele didatice, în absența directorului. ”Le-am recomandat să își caute echilibrul cu direcțiunea şi le-am asigurat de toată susținerea mea în a găsi o cale prin care școala să aibă în continuare o bună imagine”, a declarat pentru ”Telegraf”, după ședința de consiliu profesoral, prof. Popescu. El a adăugat că a făcut cercetări în cazul reclamațiilor și nu s-au constatat nereguli. ”Trebuie să acceptăm că, uneori, legea este altfel decât ne dorim noi”, a precizat inspectorul general. În apărarea directorului au sărit restul cadrelor didactice ale școlii (aproximativ 40 de profesori și învățători), care au semnat un memoriu prin care s-au delimitat de acuzele aduse de înv. Moraru și și-au arătat sprijinul față de activitatea de manager a prof. Stan.

Taguri articol


12