În depozitul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa au fost aduse, joi seară, primele doze de vaccin antigripal, respectiv 32.500. Potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii (MS), primele 200.000 de doze de vaccin au fost distribuite direcţiilor de sănătate publică din ţară, urmând ca acestea să le furnizeze medicilor de familie. Vaccinul este produs în Olanda, însă instrucţiunile sunt traduse în limba chineză. Explicaţia nu a întârziat să apară. “El urma să fie distribuit şi în China, de aceea a avut prospectul în limba chineză. Noi am cerut Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) să aprobe o derogare privind etichetarea în limba română”, a spus ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Reprezentanţii ANMDM au spus, la rândul lor, că vaccinul antigripal Influvac corespunde standardelor europene de calitate, eficacitate şi siguranţă, având compoziţia în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru emisfera nordică şi cu decizia UE pentru sezonul 2013-2014, respectând în acelaşi timp şi cerinţele Farmacopeii Europene pentru vaccinurile antigripale.
CINE SE VACCINEAZĂ? Potrivit directorului DSPJ Constanţa, Constantin Dina, cei care beneficiază de vaccinare sunt: persoane cu vârsta între 6 luni şi 64 ani care se află în evidenţele medicilor cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau HIV; gravide; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care, prin natura activităţii, vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt; toate persoanele cu vârsta peste 65 ani. În cifre, tabloul celor care beneficiază de vaccinare se prezintă astfel: 61.019 - persoane cu vârsta între 6 luni - 64 ani; 1.180 - gravide; 6.759 - medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici; 1.513 - persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt; 64.535 - persoane peste 65 ani.
400.000 DE DOZE DE VACCIN ANTIGRIPAL PRODUSE DE „CANTACUZINO“, PE PIAŢĂ DIN 20 DECEMBRIE Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, că, în jurul datei de 20 decembrie, cele 400.000 de doze de vaccin antigripal produse de Institutul „Cantacuzino“ vor putea intra pe piaţă. "Astăzi, când vorbim, se înfiolează fiola cu numărul 250.000. Dacă toate lucrurile vor merge cum credem noi, cu inspecţii, cu termene prevăzute de norme internaţionale, în jurul datei de 20 decembrie cele 400.000 de doze sunt gata pentru a putea fi puse pe piaţă", a spus Nicolăescu în faţa Comisiilor parlamentare de Buget-Finanţe, care dezbat bugetul Ministerului Sănătăţii pe 2014. Ministrul Sănătăţii a precizat că, în 2014, România va avea vaccin antigripal numai de la „Cantacuzino“. "În acest an am luat din două surse - import şi România, pentru prima oară, că anul trecut s-a luat numai din import, acum doi ani s-a închis „Cantacuzino“ şi aşa mai departe. (...) M-am angajat şi în faţa Guvernului că doresc mai mult decât orice ca Institutul „Cantacuzino“ să producă din nou, mai ales vaccin gripal", a spus Nicolăescu.
El a precizat că Institutul „Cantacuzino“ are o şansă imensă de a deveni institut regional.