Ce conțin Fanta și ciocolata Milka în România; dar în alte țări?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce conțin Fanta și ciocolata Milka în România; dar în alte țări?

Social 23 Iulie 2017 / 17:05 2515 accesări

Specialiști ai InfoCons au efectuat un studiu în urma căruia au identificat două produse cu diferențe în lista de ingrediente și valori nutriționale, respectiv Fanta Portocale - băutura răcoritoare carbogazoasă cu suc de portocale - și Milka Ciocolată cu lapte. În cazul băuturii răcoritoare, în urma analizei produselor din trei țări, au fost sesizate diferențe cu privire la conținutul de suc de fructe - România: minimum 5% suc de portocale, din concentrat; Marea Britanie: 3,7% suc de portocale și 1,7% suc de citrice, din concentrat; Spania: 8% suc de portocale, din concentrat, se arată într-un comunicat al InfoCons, remis Agerpres. O altă diferență sesizată este reprezentată de numărul de aditivi alimentari, în produsele din România regăsindu-se cinci aditivi, în cele din Marea Britanie opt aditivi și, respectiv, în Spania zece aditivi. În ceea ce privește produsul Milka Ciocolată cu lapte alpin, în urma analizei produselor din două țări, principala diferență pe care o observăm se referă la numărul de aditivi alimentari. Astfel, la produsul din România a fost adăugat suplimentar, pe lângă lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta având rolul de a înlocui parțial ingredientul de o calitate superioară, dar mai costisitor, "unt de cacao". ”Recomandăm evitarea consumul frecvent al aditivului E476 sau utilizarea acestuia în alimentația copiilor”, potrivit sursei citate. Cele două produse, chiar dacă aduc același aport caloric, 530 kCal/100 g, prezintă mici diferențe în ceea ce privește conținutul de nutrienți. Constatăm astfel că, deși conținutul de grăsimi este mai mic în cazul produsului găsit pe piața din România, respectiv 29 g/100 g, comparativ cu 29,5 g/100 g ce se regăsesc în produsul din Spania, acesta ascunde în fapt o cantitate mai mare de grăsimi saturate, respectiv 18 g/100 g, comparativ cu 17,5 g/100 g. Făcând diferența, reiese un conținut diminuat al grăsimilor bune din produsul comercializat în România, respectiv 11 g/100 g, față de produsul echivalent din Spania (12 g/100 g). Diferențe pot fi sesizate și în ceea ce privește conținutul de glucide (mai mare la produsul comercializat în țara noastră), de proteine (mai mic la produsul comercializat în România) și sare (mai mic la produsul comercializat în țara noastră). Din păcate, medicii susțin că E-urile regăsite în aceste produse sunt foarte dăunătoare organismului. La sfârșitul lunii martie, Avocatul Poporului din România s-a sesizat din oficiu cu privire la informațiile privind protestul statelor din Grupul de la Vișegrad împotriva standardelor duble practicate de marile branduri la produsele alimentare și monitorizarea fenomenului de către Ministerul Agriculturii din România.

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a două articole din Constituție privind egalitatea în drepturi și dreptul la ocrotirea sănătății și a pornit de la articole publicate în mass-media în care se arată că asociațiile pentru protecția consumatorilor și guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale și de Est.

Taguri articol


12