Ce conține, de fapt, ciorba de burtă la plic? Mai mâncați?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce conține, de fapt, ciorba de burtă la plic? Mai mâncați?

Sănătate 03 Ianuarie 2017 / 15:32 7584 accesări

Experții Asociației Pro Consumatori (APC) continuă Studiul privind calitatea ciorbelor de burtă fabricate industrial, studiu ce face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Specialiștii au achiziționat, în ultimele zile ale lunii decembrie 2016, sortimentele de ciorbă de burtă comercializate în cadrul structurilor comerciale de tip market și hipermarket. Astfel, există la comercializare un sortiment de ciorbă de burtă la plic și 6 sortimente de ciorbă de burtă la conservă. „Ciorba de burtă la plic sau cea din conservă este, poate, cel mai nereușit produs al industriei alimentare, deoarece niciuna din caracteristicile organoleptice ale produsului tradițional - aspect, culoare, miros, textură și gust - nu a putut fi reprodusă. Ciorba de burtă la conservă este hipersodică, având un conținut de sare per porție între 4,8 grame și 5,3 grame, ceea ce înseamnă necesarul zilnic de sare pentru un adult. Ciorba de burtă tradițională este o delicatesă pentru cunoscători, care trebuie servită cât mai aproape de momentul preparării, în timp ce ciorba de burtă la conservă are termen de valabilitate de până la 4 ani”, a explicat președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu, citat într-un comunicat al asociației. Experții APC susțin că ciorba de burtă la plic nu conține burtă de vită! De asemenea, ciorba de burtă la plic conține 8 aditivi alimentari și de 5 ori mai multă sare (în ciorba de burtă la cutie!).

CE CONȚINE?

În cazul ciorbei de burtă la plic, există un singur sortiment, realizat de către producătorul Unilever, comercializat la o cantitate de 63 grame, din care se pot realiza, conform mențiunii afișate de către acesta pe ambalaj, patru porții de „supă” a câte 250 grame. ”O analiză atentă a ingredientelor menționate pe ambalaj scoate în evidență faptul că acest produs nu poate fi denumit ciorbă de burtă, deoarece în compoziția acestuia nu se regăsesc două ingrediente de bază ale acestui produs tradițional, și anume burta de vită și supa de oase”, potrivit APC. Pentru conformitate, APC redă ingredientele acestui produs industrial, în ordinea în care sunt prezentate pe ambalaj: făină de grâu, amidon de porumb, sare, grăsime de vită (6,8%), carne de vită (6,2%), zer pudră (lapte), potențiatori de aromă (monoglutamat de sodiu, guanilat de sodiu, inozinat de sodiu), maltodextrină, usturoi (3,1%), grăsime vegetală de palmier, lactoză, zahăr, acidifiant (acid malic), arome (conțin țelină, lapte), condimente (rădăcină de leuștean, curcuma, piper (0,06%), semințe de țelină), extract de drojdie, antioxidanți (extract de rozmarin, butilhidroxianisol), colorant (extract de ardei roșu - 0,02%). Experții APC au analizat atât compoziția acestui produs, cât și declarația nutrițională menționată de producător pe ambalaj și au ajuns la următoarele concluzii: pentru o porție de 400 ml, care este porția standard folosită în cazul unui adult, de produs preparat din „praful” existent în acest plic, consumatorul va „beneficia” de 1,71 grame de grăsime de vită, 1,56 grame de carne de vită și 3,52 grame de sare. Din punct de vedere nutrițional, o astfel de porție realizată din acest tip de produs conține 96 kcal și 3,2 grame de proteine. Din punctul de vedere al încărcăturii chimice, acest produs conține 8 aditivi alimentari, respectiv: monoglutamat de sodiu, guanilat de sodiu, inozinat de sodiu, acid malic, butilxidroxianisol, capsantină (extract de ardei roșu/E160c), extract de rozmarin (E392) și extract de drojdie.

DESPRE E-URI

E160c - Capsantina este un colorant natural cu nuanțe de roșu sau portocaliu care a fost interzis în Australia; E 296 - Acid malic, acidifiant si potențiator de aromă. Concentrațiile mari nu sunt permise în alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipsește capacitatea de a metaboliza cantități mari de acid malic; E320 - Butilhidroxianisol este un antioxidant, derivat din petrol, care poate provoca reacții alergice, hiperactivitate, creșterea colesterolului și are efect estrogenic. A fost interzis în Japonia; E 392 - Extractul de rozmarin face parte din secțiunea Aditivi alimentari, alții decât coloranții și îndulcitorii. Consumul de extract de rozmarin poate cauza reacții alergice, precum și diverse probleme de sănătate femeilor însărcinate. Totodată, nu este recomandat persoanelor care suferă de tensiune arterială, diabet, ulcer; E621 - Monoglutamatul de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta poate provoca reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci; E627 - Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copii; trebuie evitat de către persoanele cu astm și gută; E631 - Inozinat disodic este un corector de gust obținut din carne sau pește, poate declanșa reacții alergice. Extractul de drojdie conține acid glutamic sau glutamat de sodiu și se folosește pentru a crea arome sărate sau gust de umami („al cincilea gust”). Extractul de drojdie poate provoca alergii și afecțiuni ale glandelor endocrine;

Informațiile înscrise pe etichetă nu trebuie să inducă în eroare consumatorii.

Deoarece în compoziția acestui produs “Ciorbă de burtă” la plic nu se regăsesc ingredientele principale din rețeta tradițională, respectiv supa de oase de vită și burtă de vită, APC solicită retragerea de pe piață a acestui produs în vederea reetichetării.

Nici ciorba de burtă la conservă nu este ceea ce ar fi trebuit. Ingredientele regăsite în compoziția ciorbelor de burtă analizate sunt următoarele: supă de oase de vită, burtă de vită, apă, smântână, gogoșari, sare, sare iodată, amidon din porumb, amidon din cartofi, făină albă de grâu, oțet, gălbenuș de ou, morcovi, țelină, ulei vegetal nehidrogenat de floarea-soarelui, ardei roșu, morcov, ceapă, usturoi, condiment. Numai 33% dintre sortimentele de ciorbă de burtă la conservă analizate respectă rețeta tradițională. Numai 33% dintre sortimentele de ciorbă de burtă la conservă analizate conțin cantitatea de burtă și smântână specifică rețetei tradiționale, adică peste 100 grame de burtă de vită per porție și 30 grame de smântână per porție. 67% dintre produsele analizate conțin amidon din cartofi sau porumb, ingredient/agent de îngroșare folosit pentru a imita/reda consistența ciorbei de burtă realizate în mod tradițional.

TOP CIORBE DUPĂ CONȚINUT

APC a prezentat top 5 ciorbe de burtă după conținutul de burtă de vită și smântână dintr-o porție de 400 ml/390 ml. Astfel:

1. Scandia Sibiu. Ciorbă de burtă dreasă (400 ml), conține 164 grame de burtă de vită și 41 grame de smântână.

2. Ardealul (Orkla Foods Romania). Ciorbă de burtă (390 ml), conține 132 grame de burtă de vită, însă conținutul de smântână nu este precizat.

3. Carrefour. Ciorbă de burtă (400 ml), conține 123 grame de burtă de vită și 41 grame de smântână.

4. Clever (Billa) - ciorbă de burtă (390 ml) și Moldova în bucate (Vascar) - ciorbă de burtă din belșug (390 ml), conțin fiecare câte 120 grame de burtă de vită, iar conținutul de smântână este neprecizat.

5. Sadu (Scandia Sibiu). Ciorbă de burtă (390 ml), conține 80 grame de burtă de vită, iar conținutul de smântână este neprecizat.

”Analiza informațiilor aferente declarației nutriționale este necesară în vederea realizării unor recomandări care să-i ajute pe consumatori să aleagă în cunoștință de cauză o ciorbă de burtă”, potrivit APC.

Taguri articol


12