„Mica Rusie”, noul stat din estul Ucrainei, proiect al separatiştilor pro-ruşi, anunţat cu aplomb, a provocat, cum era şi normal, reacţii. Acestea nu sunt însă atât de virulente pe cât ne-am fi aşteptat. Câteva capitale occidentale, dar şi Moscova au tratat această retorică cu indulgenţă, părând că nu o iau prea în serios. Sau poate mai este nevoie de timp de gândire. ''Sunt preocupat în legătură cu retorica provocatoare pe care o auzim din partea Doneţkului'', a declarat ministrul de Externe austriac, Sebastian Kurz, a cărui ţară deţine preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), după ce separatiştii au anunţat că au înfiinţat un nou stat în regiunea Doneţk a Ucrainei. Kurz a avertizat toarte părţile în legătură cu periclitarea acordurilor de la Minsk (Belarus), un armistiţiu firav monitorizat în prezent de către observatori ai OSCE şi care nu a fost niciodată aplicat total. ''Fac apel la părţi să dea dovadă de reţinere de la orice declaraţii conflictuale sau acţiuni ce pun în pericol aplicarea acordurilor de la Minsk şi care sfidează suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei'', a mai spus ministrul austriac.
Marţi, separatiştii din Doneţk au anunţat că au creat un nou stat, denumit ''Malorusia'' sau ''Mica Rusie'', în estul Ucrainei. Separatiştii din regiunea vecină Lugansk, care sunt aliaţi ai miliţiei din Doneţk, s-au arătat surprinşi de anunţ, spunând că declaraţia referitoare la caracterul statal nu a fost discutată mai înainte. În timp ce un purtător de cuvânt al guvernului german a caracterizat demersul separatiştilor pro-ruşi ca fiind ''total inacceptabil'', preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promis reinstaurarea suveranităţii ucrainene în regiunile controlate de către rebeli. ''Proiectul „Noua Rusie” este îngropat'', a declarat Poroşenko, potrivit purtătorului său de cuvânt, Sviatoslav Ţegolko, într-o postare pe Twitter.
Critici au venit şi din partea Rusiei, unde Boris Grizlov, negociatorul-şef al Moscovei pentru problema privind estul Ucrainei, a respins declaraţia separatiştilor. ''Această iniţiativă nu se încadrează în procesul de la Minsk. O iau pur şi simplu ca pe o invitaţie la discuţie. Această declaraţie nu are efecte cu caracter constitutiv'', a afirmat Grizlov, citat de agenţia Tass.
Citește și: