Nu cu mult timp în urmă, reprezentanții medicilor de familie au anunțat că nu vor să semneze contractele cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pe baza cărora își desfășoară activitatea, în opinia lor documentele fiind nelegale. Ce însemna acest lucru? Pacienții nu mai beneficiau de servicii medicale decontate, absolut toate prestațiile medicale fiind contra cost. Între timp, au fost purtate o serie de discuții la nivelul Societății Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), iar în urma ultimei ședințe au fost luate decizii extrem de importante. „Din respect pentru pacienţii noştri, care nu sunt vinovaţi de deficienţele sistemului, din respect pentru profesioniştii din noi, cu speranţa că ne vom putea face meseria, nu hârtiile dorite de CNAS, ținând cont de faptul că Ministerul Sănătăţii şi CNAS au afirmat într-un Comunicat că “înţeleg importanţa asistenţei medicale primare şi de ambulator, ca bază a bunei funcţionări a întregului sistem de asistenţă medicală”, ținând cont de faptul că aceleaşi instituţii au afirmat că “în interesul pacienţilor este necesară asigurarea continuităţii asistenţei medicale, pe toate palierele, în baza legislaţiei în vigoare”, învestindu-l pe ministrul Sănătăţii (Vlad Voiculescu - n.r.) cu girul încrederii noastre şi cu speranţa că acesta îşi va respecta promisiunea de a ne susţine, Senatul SNMF va recomanda semnarea contractului pentru 2016 valabil până la 31 decembrie, cu mai multe precizări”, se arată într-un comunicat al SNMF.
CARE SUNT PRECIZĂRILE
Medicii de familie au anunțat că vor semna contractele cu CNAS, „cu bună credinţă, considerând că şi ministrul Sănătăţii va demonstra aceeaşi bună credinţă în viitorul apropiat”. În caz contrar, ei au spus că își rezervă dreptul de a uza de toate căile legale pentru a-și apăra profesia, cabinetele şi demnitatea.
PROMISIUNILE NOULUI MINISTRU
Noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, le-a promis medicilor, așa cum ei precizează, că va crește accesul pacienţilor la servicii medicale şi medicamente, fără riscul imputărilor abuzive, în special cele reglementate prin protocoale şi scrisori medicale; că va reduce birocraţia exagerată şi sufocantă; că va clarifica baza legală şi profesională pentru conceptele de protocol terapeutic, protocol de prescriere, scrisoarea medicală; că va reanaliza sancţiunile legate de activităţi administrative, nu medicale; că va armoniza finanţarea între segmentele sistemului medical, pentru “creşterea echilibrată a finanţării”, având în vedere că şi medicina de familie oferă servicii medicale în sistemul public de sănătate; dar și că va îmbunătăți cadrul legislativ pentru eliminarea unor disfuncţionalităţi care au dus la imputări pentru activităţi nemedicale, care dăunează pacienţilor, îngrădind accesul lor la servicii şi medicamente. În județul Constanța sunt aproximativ 440 de medici de familie, din care 308 în mediul urban și restul în mediul rural.
Citește și:
Pacienții, lăsați fără rețete și trimiteri la medici!? Doctorii nu vor „uz de fals“!
CNAS propune medicilor de familie acte adiționale nelegale!?
Cardul de sănătate, oficial în moarte clinică! Ba cu resuscitare, ba fără!
Pacienții, lăsați fără rețete și trimiteri la medici!? Doctorii nu vor „uz de fals“!