Regizorul israelian Nadav Lapid a declarat că producţia lungmetrajului său ''Synonyms'', recompensat cu Ursul de Aur la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, i-a oferit ''nesfârşită plăcere'', dar şi ''nesfârşită durere'', relatează DPA.
Filmările la ''Synonyms'' au fost minunate, după cum a mărturisit Nadav Lapid pentru site-ul de ştiri Ynet în cadrul unor comentarii publicate duminică dimineaţă, însă procesul de post-producţie a fost un ''iad''. Mama regizorului, Era Lapid, bolnavă de cancer, s-a implicat în procesul de editare al filmului chiar dacă se afla în fază terminală. ''A fost o competiţie între editare şi boală, iar boala a învins'', a declarat Lapid. Mama regizorului a decedat anul trecut. Nadav Lapid a afirmat că nu crede că mama sa priveşte în jos către el din ceruri. ''Însă o văd în film'', a precizat câştigătorul trofeului Ursul de Aur. Lapid a devenit sâmbătă primul regizor israelian care obţine cea mai importantă distincţie la Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Inspirată de experienţa personală a regizorului de a se muta în străinătate şi de sentimentele sale ambivalente pentru ţara lui natală, această coproducţie Franţa-Israel-Germania spune povestea lui Yaav (interpretat de Tom Mercier) şi a luptei sale de a se reinventa ca francez, renunţând la tot ceea ce este israelian. La primirea premiului, Nadav Lapid a declarat că acest film autobiografic ar putea provoca "un scandal în Israel". Însă, a adăugat el, "sper ca oamenii să poată înţelege că furia, ostilitatea, ura şi dispreţul intervin doar între fraţi şi surori, atunci când există un ataşament solid şi emoţii puternice". Şaisprezece filme au concurat la această ediţie pentru trofeul suprem al Berlinalei - Ursul de Aur. Juriul internaţional al ediţiei de anul acesta a Berlinalei a fost prezidat de actriţa franceză Juliette Binoche, căreia i s-au alăturat criticul de film american Justin Chang, actriţa germană Sandra Huller, regizorul chilian Sebastian Lelio, curatorul de film al Muzeului de Artă din New York, Rajendra Roy, şi actriţa şi producătoarea britanică Trudie Styler.
În 2018, Ursul de Aur pentru cel mai bun film i-a revenit lungmetrajului "Nu mă atinge-mă ("Touch me not"), al regizoarei românce Adina Pintilie, care a fost recompensată şi cu trofeul pentru cel mai bun film de debut.