Ce duce Teatrul de Stat Constanța în Italia?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Invitați la „Noaptea poeților“

Ce duce Teatrul de Stat Constanța în Italia?

Cultură 23 August 2018 / 16:27 1032 accesări

Un spectacol special conceput de Teatrul de Stat Constanța va poposi în patru state europene. „Dincolo de întâmplări“ este primul spectacol al Teatrului de Stat Constanţa (TSC) în proiectul „Legende pe ruine circulare“, parte din Programul Uniunii Europene „Europa creativă“, subprogramul cultural „Anul European al Moştenirii Culturale 2018“.

Proiectul, în care TSC este partener, cuprinde patru rezidenţe de creaţie artistică, prima în Italia, în lunile iulie şi august, a doua în Albania, în luna septembrie, a treia în Constanţa, România, în luna octombrie (1 - 7 octombrie), iar a patra în Spania (Segovia), în luna noiembrie. Prima rezidenţă de creaţie este realizată în Italia, de liderul proiectului, compania EUFONIA - Teatrul Astragali din Lecce. În cadrul acesteia, Teatrul de Stat Constanţa a fost invitat să participe la „Noaptea poeților“, eveniment ce se va desfăşura marţi, 28 august, la malul mării, lângă ruinele din situl arheologic Porto Adriano din localitatea San Cataldo (provincia Lecce).

Potrivit unui comunicat de presă transmis de TSC, spectacolul special conceput pentru această ocazie se intitulează „Dincolo de întâmplări“ (Oltre le storie) şi are la bază texte ale poetei Iulia Pană, din Constanţa. Textele vor fi interpretate atât de poetă, cât şi de actriţa Mirela Pană, cu acompaniamentul la duduk (instrument vechi, de origine armenească) al compozitorului şi muzicianului Adrian Mihai. Evenimentul va avea şi o parte realizată de artiştii italieni - actorul şi regizorul Fabio Tolledi împreună cu pianistul şi compozitorul Mauro Tre, care vor interpreta poeme de Antonio Verrri (1949 - 1993).

Liderul proiectului este compania EUFONIA - Teatrul Astragali din Lecce, Italia, iar partenerii sunt: Universitatea din Salento, Italia - Departamentul Moştenire Culturală, Teatrul de Stat din Constanţa, Universitatea Regele Juan Carlos din Madrid, Spania - Fundaţia Dansului Alicia Alonso, Agenţia Naţională de Coastă din Albania şi Institutul Internaţional de Teatru care funcţionează sub egida UNESCO în Paris, Franţa.

Proiectul, care a fost astfel intitulat după o povestire a lui Jorge Luis Borges, „Ruinele circulare“, îşi propune să evidenţieze felul în care moştenirea culturală comună europeană s-a format prin interacţiunea diverselor expresii culturale ale diverselor civilizaţii de pe continent, prin călătorii sau comerţ. Elemente ale acestei moşteniri culturale vor fi valorificate ca surse de valori comune, amintiri, înţelegere, identitate şi dialog pentru Europa. Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este să determine oamenii să participe, să simtă, să reflecteze şi să exprime apartenenţa la Europa şi să înţeleagă mai bine bogăţia şi unicitatea diversităţii ei culturale.

Artişti, arheologi, cercetători, operatori şi manageri culturali din Italia (Lecce, siturile arheologice din Rudiae şi Castro), România (Constanţa, siturile arheologice din judeţul nostru), Spania (Segovia) şi Albania (Nivica) vor participa la implementarea acestui proiect. Partenerul ştiinţific al teatrului în acest proiect este Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.



12