Ce efecte a avut reducerea TVA la pâine?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce efecte a avut reducerea TVA la pâine?

Eveniment 05 Septembrie 2013 / 00:00 518 accesări

Efectele diminuării TVA la pâine? Cu neputinţă de imaginat! Aproximativ 75-80% dintre companiile de panificaţie au redus preţul pâinii (cu 15% - n.r.), micii producători au menţinut preţurile, iar zece firme au scumpit produsele! Potrivit premierului Victor Ponta, „sunt veşti bune şi veşti proaste. Adică 75-80% dintre producători, şi vreau să mulţumesc în mod special marilor retaileri, lanţurilor de magazine mari, au aplicat scăderea preţului pâinii cu un procent de aproximativ 15%, adică cu cât s-a scăzut şi TVA. Avem însă şi zece situaţii în care preţul pâinii a crescut. Dacă tot am scăzut TVA, sunt zece comercianţi (...) care au profitat de ocazie să mai mărească preţul la pâine şi, în general, cei foarte mici, care n-au schimbat cu nimic, nici în sus, nici în jos“. El i-a cerut totodată ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să anunţe public ce firme au majorat preţurile. Reamintim că, la sfârşitul lunii iulie, Guvernul a avizat reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creşterea, tot din septembrie, a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux. Ministerul Agriculturii estima că reducerea TVA va creşte producţia de făină şi pâine fiscalizată cu circa 1,4 milioane tone, la 2,8 milioane tone, va creşte numărul angajaţilor legali cu circa 8.500 persoane, iar preţul pâinii la raft va scădea.



12